Три кръга преди края на сезона във Формула 1 битката за титлата е по-ожесточена от всякога. Две точки разделят първия и втория – Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, а на 13 от върха е Кими Райконен.

След 14 състезания, грандиозен шпионски скандал, рекордни глоби, очевиден конфликт и скърцане на зъби между лидерите, отнемане на точки и слухове за трансфери май остана само една сигурно нещо - световният шампионат отдавна не е бил толкова интересен, поне за обикновения спортен фен. Всъщност някои от най-запалените може и да са разочаровани от сериозните съмнения, подкрепени с доста доказателства за липсата на феърплей във Формула 1. Може да се чудят кой е истинският ощетен и дали справедливостта възтържествува или просто босовете на надпреварата действаха на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло”. Но дори и те ще признаят, че въпреки всичко им е интересно.

Въпросът – кой ще е новият крал в света на автомобилизма – вече не е реторичен. Колебания за отговора има, а вариантите може да окажат повече от два. Вярно, че настоящият първенец Алонсо и амбициозният дебютант Хамилтън са се вкопчили един в друг като галски петли, но дали пък Кими няма да ги изненада от задна позиция…
Е, да. Това трудно би се случило, ако лидерите не се вманиачат дотолкова в битката по между си, че да сътворят невиждан гаф, но все пак интригата е жива. Най-малкото до следващото Гран При – на 30 септември в Япония. Следват Китай и Бразилия, и в края на октомври шампионът ще е ясен.

Последните събития с дейното участие на Макларън сложиха титлата при конструкторите в ръцете на Ферари, но за името на пилот номер 1 ще трябва да почакаме.