За трета поредна година в Кресненското дефиле започна националният събор на любителите на гребните спортове в бързи води "Нека бъде Струма", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

През пролетта на 2011 българското каяк общество, съвместно с клубовете по рафтинг и еко организации, успя да спечели делото срещу изграждането на 4 МВЕЦ по поречието на река Струма. По този начин Кресненското дефиле ще остане един от красивите природни обекти на България и място, където каякът и рафтингът ще могат да се развиват в полза на обществото и спорта. Поради това тридневният събор се провежда под мотото "Нека бъде Струма".

Като на всеки събор и този път имаше атрактивни изпълнения, като спускане с детска надуваема лодка с цигара в уста. Атракцията бе дакела Чавдар със състезателен номер "52" на гърба, който душеше и разглеждаше с интерес каяците. Да се пусне в тандем с дакела в дисциплината "К2" закани се собственикът му. Десетина бяха и малките палавници, които също заедно с татковци и майки се пуснаха по слаломното трасе. По-големите батковци участваха самостоятелно. Отново основният състезателен елемент бе насочен към насърчаване на начинаещите и най-малките, които редом с родителите си, ще мерят сили по изграденото за целта слаломно трасе. Допълнително към програмата тази година ще бъде включена и надпревара за напреднали, която ще се проведе с подкрепата на Българската федерация по кану-каяк.

След състезанието днес, вечерта продължава с награждаване и парти на открито. През двата дни на събора традиционно по реката ще има множество демонстрации и масови спускания.