Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

20-годишният Димитров наниза 13 аса, но загуби от номер 10 в света Николас Алмагро (Испания) с 6:4, 3:6, 7:6(4), 4:6, 0:6 след три часа и половина игра.

Хасковлията направи много силен мач, но не издържа физически, след като преди два дни той игра още един петсетов мач срещу Жереми Шарди (Франция) в първия кръг.

В решаващата пета част Димитров получи схващане на левия крак и изпитваше трудности при придвижването си по корта. Той успя да спечели само пет точки в сета и това се оказа решаващо.

Българинът започна колебливо, но успя да навакса изоставане от 1:3 гейма, за да спечели първата част след пробиви в шестия и в десетия гейм.

Във втория сет Алмагро отново поведе с 3:1, но този път запази аванса си и дори реализира още един пробив за 6:3.

Третата част беше най-оспорвана. Димитров дръпна с 4:2, но испанецът изрвавни за 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него българинът имаше предимство. Той поведе с 5:4 след минипробив, след което направи два неспасяеми сервиса, за да триумфира.

Фатален за Димитров се оказа седмия гейм в четвъртия сет. Той допусна пробив, след което Алмагро задържа аванса си и завърши мача със серия от седем поредни гейма.

Българинът допусна 51 непредизвикани грешки срещу само 39 на съперника си. Българинът обаче пласира и повече печеливши удари 49:43, но сериозната разлика в полза на испанеца дойде от спечелените точки при разигран втори сервис. Алмагро имаше успеваемост от 63 процента при второто си подаване срещу едва 39 процента на българина.