Българската федерация по баскетбол е спазвала законовите процедури при кандидатстването и впоследствие получаването на български паспорти за американски баскетболисти, които са играли за националния отбор или са били проектонационали.

Президентът на родната централа Георги Глушков коментира за Гонг, че във бг-федерацията няма официално запитване или започната проверка от парламентарната комисия оглавена от Яне Янев. „Съществува официална процедура за получаване на българско гражданство. Голяма част от състезателите, за които сме кандидатствали са играли за национални отбор, а други сме искали да попаднат в състава, но процедурата изисква време. Американските баскетболисти, които сме натурализирали са изявени състезатели, които играят в силни първенства и са играли в такива още преди да получат родни паспорти. Всички са минавали по законовата процедура”, заяви босът на баскет-федерацията Георги Глушков.

Колкото до другата актуална тема – допингът в спорта и по-специално за младока от БК Черноморец Андрей Илиев, чието име разкри ТВ 7, то Глушков сподели, че Дисциплинарната комисия на БОК е органът, който взема решение. „Комисията на Олимпийския комитет взема решение по случаите за уличаване в употреба на допинг. После ще ни уведоми официално, след което с взетото решение трябва да бъде запозната международната федерация по баскетбол- ФИБА”, каза Георги Глушков за Гонг.