Капитанката на женския национален отбор на Австралия по баскетбол - Лорън Джаксън, получи честта да носи флага на страната на церемонията на откриването на Летните олимпийски игри довечера.

31-годишната Джаксън изведе отбора си до сребърните медали преди четири години в Пекин и за нея Лондон 2012 са четвъртите игри. Тя обаче е първата жена, която носи знамето на страната в последните 20 години.

„А защо сте избрали точно мен? Има много по-достойни спортисти от мен, не скри учудването си баскетболистката.

Шефът на мисията на Австралия в лондонското олимпийско село Ники Грийн обяви решението късно снощи. Той допълни, че „Лорън е спортист с голям авторитет и неоспорими лидерски качества на терена и извън него“.

Според „Спортс Илюстрейтид-Австралия“, решението е реверанс към женския баскетболен отбор като цяло. Медиите в страната попитаха защо сребърните медалистки от Пекин 2008 са пътували за Лондон в икономичната класа на самолета, докато мъжете – без медали от първенствата напоследък, са се радвали на луксозен самолет и бизнес-класа. Местни политици пък призоваха Олимпийския комитетет на Австралия да преразгледа приоритетите си.