Ботев Пловдив ознаменува завръщането си в А група със звучна победа над Славия като домакин. На свой терен играчите на Ферарио Спасов категорично надиграха столичния тим с 3:0, като през първата част пропуснаха и дузпа. Иван Цветков не само, че отбеляза първия гол за новия сезон, но също така се отчете и с дебютния хеттрик в първенството.

Още в първите минути на срещата Иван Цветков се озова на добра позиция около точката на дузпата, но не успя да овладее подаването отляво. Последваха няколко по-спокойни минути, в които и двата тима опитваха да стигнат до гола предимно чрез статични положения.

Най-близо до това бе Петър Атанасов от „канарчетата” след ъглов удар в 17-ата минута. Тогава доста футболисти се разминаха с подаването на Тодор Неделев, топката стигна до Атанасов, но ударът му срещна тялото на бранител, а след това Георги Петков улови.

В 25-ата минута на мача Петър Димитров от Славия получи добро подаване в наказателното поле, но си помогна с ръка при овладяването и главният съдия Ивайло Стоянов отсъди нарушение, но не санкционира играча, с което си навлече гнева на спортния директор на домакините Александър Александров. Малко по-късно Петър Атанасов опита да си спечели дузпа, но реферът съвсем правилно подмина ситуацията.

По-добрата игра на Ботев даде резултат в 37-ата минута. Тодор Неделев центрира добре от ъглов удар вдясно от вратата на Славия, а Цветков с глава прати топката в обратния ъгъл за 1:0 пред погледа на безпомощния Георги Петков.

Минути по-късно опитният страж отново бе в центъра на събитията, след като фаулира останалият сам срещу него Енрике и Ивайло Стоянов посочи бялата точка. Цветков обаче не стреля по най-добрия начин и Петков улови ударът му. В самия край на полувремето играчите на Мартин Кушев можеха да изравнят, но въпреки неубедителната си намеса Шеткус се справи с изненадващия удар на Петър Димитров.

Славия започна далеч по-силно след почивката и само шансът покри Ботев в 52-ата минута, когато Здравко Лазаров се завъртя около оста си и с удар от около 15 метра нацели левия стълб. Домакините отвърнаха с опасен удар на Цветков, който бе спасен от Петков.

В 58-ата обаче вратарят на гостите капитулира за втори път, след като Виейра направи хубав пробив, за момент забрави топката, но защитата на Славия не се ориентира добре и позволи на Неделев да овладее. Младият талант отлично намери Цветков и от труден ъгъл нападателят покачи на 2:0.

В 62-ата минута Неделев стреля прекрасно от пряк свободен удар, но с върха на пръстите стражът на „белите” ги задържа в мача.

В 78-ата Цветков сложи точка на спора след трета асистенция на Неделев. Полузащитникът вдигна топката от корнер, а бившият играч на Левски с глава я насочи в горния ляв ъгъл. Топката рикошира в напречната греда и тупна зад голлинията, оформяйки класическото 3:0.

Така поне временно Ботев в компанията на шампиона Лудогорец оглавява класирането с 3 точки, докато Славия ще се опита да промени нулевия си актив в следващия кръг на свой терен срещу Монтана.

Ботев Пловдив – Славия 3:0

1:0 Цветков 37

2:0 Цветков 58

3:0 Цветков 78

Ботев: Шеткус; Станчев, Караславов (к), Грънчаров, Енрике; Иршак, Паласуело, Неделев /К. Дяков – 79’/, Атанасов; Цветков /Огнянов – 80’/, Костов /Виейра – 56’/.

Старши-треньор: Ферарио Спасов

Славия: Петков; Р. Димитров, Желев, Генев, Б. Дяков (к); Сандански /Калоянов  - 81’/, Янков, Акийоши /Коконов– 65’/, П. Димитров /Филипов – 65’/; Жуниньо, Лазаров.

Старши-треньор: Мартин Кушев