През последните седмици световните медии потърсиха подробности и се опитаха да разкрият тайната около успешната работа на старши треньора на руския национален отбор по художествена гимнастика Ирина Винер.

Сборная успя да спечели два златни медала – в индивидуалното и при ансамблите на Олимпийските игри, като освен двете първи места, тимът има и сребро на Дария Дмитриева.

Преди няколко дни стана ясно, че съставът е бил изолиран изцяло от външния свят преди Олимпиадата. Ирина Винер забранила на гимнастичките да ползват интернет, телефони, както и всякаква техника за комуникация. Днес обаче шампионката Уляна Донскова, част от ансамбъла, разкри, че отборът е работил усилено, освен със специалистите в художествената гимнастика, и с психолог.

„Евгения Борисовна е психологът, който работи с гимнастички вече пета Олимпиадата. Ако някоя от нас започне да пропада заради притеснения от каквото и да е естество, то това се отразява на целия отбор. Понякога тя идваше на нашите тренировки и ни каза: „Момичета, трябва да се събирате и да разговаряте една с друга.“ Ние се събирахме и разговаряхме, изказвахме мнения и уточнявахме какво ни устройва и какво не. Някои ходиха индивидуално на психолог“, разкри олимпийската шампионка от ансамбъла на Русия Уляна Донскова.

„Това, което не можехме да кажем директно на треньора, го предавахме чрез психолога. Вероятно, ако се обърнехме лично към треньорите, те нямаше да ни разберат правилно“, допълни гимнастичката.

„Е, нека кажем, че преди да излезем на килима, с нас, говореха тихо, не ни изнервяха допълнително. Психологът подбира правилните думи, а треньорът се вслушваше в тях“, завърши Уляна Донскова.