Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37 градуса, а най-ниските - между 2 и 7 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Според него тази година през септември се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормите.

През по-голямата част от първото десетдневие на септември над страната времето ще бъде предимно слънчево, с температури по-високи от обичайните. Временни увеличения на облачността и условия за краткотрайни превалявания ще има около 2 и около 6 септември, когато и температурите относително ще се понижат. В края на периода температурите отново ще се повишат.

През второто десетдневие ще настъпи промяна в атмосферната циркулация. През първите дни температурите ще бъдат по-високи от обичайните. В средата на периода ще настъпи чувствително понижение на температурите, ще има и валежи. Впоследствие времето отново ще се подобри, а температурите постепенно ще се повишат. След застудяването ще има условия за образуването на слани.

Повишена вероятност за валежи и понижение на температурите ще има и в средата на третото десетдневие, прогнозира метеорологът.

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. През септември са измервани и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Средната месечна температура за равнините през септември е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 4 и 9 градуса.

Средната месечна сума на валежите за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м. Според астрономическата справка в началото на септември слънцето в София изгрява в 6.52 ч. и залязва в 20.01 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 9 минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 7.23 ч. и ще залязва в 19.09 ч. Продължителността на деня ще е 11 часа и 46 минути.

На 22 септември в 17.48 ч. ще започне астрономическата есен и ще има есенно равноденствие, съобщава Красимир Стоев пред БТА.