Гонг получи становището на Българската федерация по волейбол относно появилата се информация за искано наказание и спиране на състезателните права на Матей Казийски. Волейцентралата също така изразява мнение и за т.нар. от тях „медийна война“.

Ето пълния текст на становището на Управителния съвет на БФВ:

Вчера, 23.09.2012г., в някои български медии се появи напълно невярната информация, че „исканото от БФВ наказание на бившия състезател от българския национален отбор по волейбол Матей Казийски е било отхвърлено от FIVB”. БФВ заявява, че тези публикации са пълна лъжа. Няма такова искане от БФВ, FIVB нищо не е отхвърляла, няма такъв факт и проблем във волейболния свят.

В сериозен проблем обаче се превръща ескалиращата безскрупулна медийна война, която някои „революционни” среди водят срещу легитимното ръководство на БФВ, и то в годината на най-големите успехи за българския волейбол в последно време. Ясно е, че за въпросните „революционни” сили забранени средства в тази война няма.

Подобни инсинуации обаче са обидни и вредят силно не само на БФВ и ръководството й, но и на българския волейбол и начина, по който световната волейболна общественост ни приема. Апелираме това да бъде взето предвид следващия път, когато нечии лични цели бъдат поставени пред интересите на най-успешния колективен спорт в България.

В същото време се тиражираха и някои изключително некомпетентни за спортни журналисти злонамерени твърдения за несъстоял се избор на президента на БФВ в Административния съвет на FIVB. Ето защо е необходимо да дадем следните пояснения.

Изборът на членове на нов Административен съвет на Световната федерация по волейбол (FIVB) по време на протекъл неин конгрес се извършва на основата на предварително подадени (най-малко три месеца по-рано) заявки чрез специални формуляри, като по време на самия конгрес не е възможно подаване на нови кандидатури. Това е валидно за абсолютно всички органи – Президент, Административен съвет и членове на комисии.

Президентът на БФВ не е подавал заявка за кандидатстване да бъде избран за член на Административния съвет на FIVB и по тази причина няма как да бъде избран в него по време на завършилия конгрес в Анахайм (САЩ). Още по-некомпетентни са и злорадите информации, че президентът на БФВ не е бил избран „дори” и в Изпълнителния комитет на FIVB. Членовете на Изпълнителния комитет се избират само измежду членовете на Административния съвет и това са Вицепрезидентите на FIVB.

Така изнесените твърдения правят „на пух и прах” (израз, заимстван от злонамерените комюникета на коментираните медии) създалата се в някои читатели представа за компетентност и почтена информираност на журналистите, поднесли упоменатата информация.

Освен това информираните почтени журналисти ще разпознаят в новоизбраните членове на новия Административен съвет от Европа само членове на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) (съгласувани по време на заседание на всички европейски делегати, предхождащо започването на конгреса) и двама досегашни Вицепрезиденти на FIVB – г-н Тциокрис (Гърция) и г-н Араужо (Португалия).

УС на БФВ