България е една от двете държави в Европейския съюз, в която корупцията в спорта е престъпление, предвидено в разпоредбите на Наказателния кодекс. Това става ясно от изследване на тема „Уговаряне на спортни срещи: обобщение на наказателните разпоредби в ЕС 27”. То е възложено от Генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, а негов изпълнител е KEA European Affairs. Основната цел на изследването е да се идентифицира и анализира правната рамка, която урежда уговарянето на спортни срещи в държавите-членки на ЕС. Освен у нас, единствено в Испания корупцията в спорта е криминализирана.

Данните бяха изнесени по време на среща на спортните министри на Европейския съюз в Никозия (Кипър). От българска страна присъства заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов.

Глава 8 от Българския Наказателен кодекс „Престъпления срещу спорта” предвижда наказания от 6 години лишаване от свобода за активна и пасивна корупция и до 3 години – за посредниците при корупционни практики.

От три до десет години лишаване от свобода и глоба от петнадесет хиляди до тридесет хиляди лева се предвижда, когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група; е извършено при условията на опасен рецидив; представлява особено тежък случай; се отнася за състезание, включено в хазартна игра със залагания върху развитие или резултати от спортни състезания.

Според това изследване наказателните мерки в България се нареждат сред едни от най-строгите в Европейския съюз.

По време на срещата в Никозия бе подписана декларация за борба с уреждането на спортни срещи от всички страни-членки на ЕС в пет точки: Възпитание, превенция и добро управление на процеса; Мониторинг; Санкции; Сътрудничество; Международна координация.

„При обсъжданията на декларацията всички държави изразиха своите съображения по сложността на проблема и турдното доказване на извършените нарушения, разясни Лазар Каменов. – Но независимо от това комисарят по Образование, култура и спорт Андрула Василиу изрази становище, че тази декларация е добро начало при по-конкретното определяне на областите за противодействие и превенция. По този начин всички страни-членки показаха готовност да се борят с проблема.“

Българските предложения, които залегнаха в Декларацията за уговаряне на мачове, бяха тази дейност да се криминализира и да бъде организирана съвместна дейност с букмейкърските фирми за сигнали при съмнително движение на големи суми пари.