През 2013 г. България ще бъде домакин на Олимпиада за глухи спортисти „Дефлиймпикс – София 2013 г.” Министър Свилен Нейков, президентът на Международния комитет за спорт на глухите Крейг Кроули и председателят на Спортната федерация на глухите у нас Николай Николов подписаха споразумение за провеждане на Олимпийски игри за глухи спортисти в България от 26 юли до 4 август 2013 г. Олимпиадата ще бъде предшествана от предварителни кръгове на турнира по футбол, конгрес на Международния комитет за спорт на глухите и заседание на Изпълнителния борд на МКСГ.

„България се представи миналия месец като добър домакин на световното първенство по волейбол, борба и бадминтон за глухи. Аз се надявам, че и на предстоящите Олимпийски игри догодина, в лицето на нашия организационен комитет и на Спортната федерация на глухите у нас, отново ще се покажем като добри домакини. Това споразумение е знак за приятелското сътрудничество между Международния комитет за спорт на глухите и нашата страна. Искаме да заявим положителното си отношение към олимпиадата и да изпълним това, което сме обещали”, каза министър Свилен Нейков при подписване на споразумението за домакинството.

Крейг Кроули изрази задоволството си от факта, че България приема Олимпийски игри за глухи спортисти идната година и че ще работят заедно с министър Нейков и с нашата Спортна федерация на глухите за подготовката и провеждането на това голямо състезание.

„Добрата работа на Спортната федерация на глухите в България не би била възможна без подкрепата и помощта на Министерството на физическото възпитание и спорта и лично на министър Свилен Нейков, каза Николай Николов. – Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, който ни разбра и каза едно голямо „Да” на това домакинство.”

Страната ни приема Олимпиадата да глухи да бъде организирана съгласно разпоредбите на МКСГ и в съответствие с българското законодателство, като се осигурят възможно най-добрите условия в полза на глухите атлети в света. Една от целите е по този начин да се допринесе за бъдещото развитие на движението на спорта за глухи.

Според споразумението България ще предостави необходимите условия, спортни зали и съоръжения на състезателите, подходящи за провеждане на това голямо събитие, които ще отговарят на стандартите, определени от МКСГ.