Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева ще бъдат двойката на България на предстоящото световното отборно първенство по тенис „Фед къп” от 28 януари в Будапеща. Първата българска ракета и завръщащата се в професионалния тенис след забрана софиянка ще бъдат водещите ни представителки в тима, в който влиза още Дия Ефтимова. Четвъртата състезателка все още не е определена от новият капитан на женския националния отбор Дора Рангелова. Дора в тандем с треньора Иво Братанов вече работят в Пловдив и са събрали на лагер Сесил и Цеци, защото няма време до участието ни в група 1 на зона Европа/Африка на „Фед къп” в унгарската столица. Турнирът ще бъде в зала, с участието още на Сърбия, Полша, Румъния, Беларус, Швейцария, Люксембург, Словения, Унгария, Швеция, Дания, Великобритания, Холандия, Грузия и Португалия. Първите два тима в крайното класиране ще играят плейофи за Световна група II, а последните два изпадат в група 2 на зоната. 

„След като бях избрана за треньор на тима ни преди седмица, определихме състава за Фед къп в Будапеща – Цветана Пиронкова, Сесил Каратанчева, Дия Ефтимова. Все още уточняваме четвъртата тенисистка. Има доста време – един месец дотогава и може да настъпят промени в състава. В момента Цеци и Сесил са на мини имровизиран лагер в Пловдив, обиграваме двойката, правим съвместни тренировки, защото и двете са с доста натоварени програми. Цеци заминава за Австралия в края на месеца, там ще остане почти до края на януари и няма да има кога да правим нов лагер преди Будапеща. И двете са в много добра форма, приятно съм изненадана, показват силна и стабилна игра. На Фед къп ще бъде доста трудно – 15 отбора, които се борят за две места. Отново сме в една група със Сърбия, а знаем кой играе там, Швейцария, Полша също са силни. Всички момичета ще дойдат от Австралия, където ще са се подготвяли на топло и при добри условия. Трудно ще бъде пренастройването от един континент на друг, но се надявам да сбъднем крайната си цел – да се класираме за плейофа за влизане в Световна група ІІ. За мен екипната работа е полезна. С Иво Братанов работим за една цел. Той дълго време тренира със Сесил, познава материята, помага ни и като спаринг партньор и това ни е от полза. След като в последно време Фед къп бе в Пловдив, сега гостуваме в Унгария и очаквам момичетата, които са страхотни професионалисти и играят къде ли не, да бъдат този път пределно мобилизирани и уверени, защото целта е голяма,” коментира за Гонг Дора Рангелова.

Припомняме, че след тазгодишното издание на Фед къп в Пловдив, вицепрезидентът на БФ Тенис и член на УС на БОК Стефан Цветков заяви: „От догодина и със Сесил Каратанчева, и Цеци Пиронкова във по-добра форма, отново ще гоним първото място и ще сме фаворити”.

Капитанката ни е уверена в успеха: ”Основната цел е класиране за плейофа. Това е напълно възможно за постигане. Ако не бях уверена в това, нямаше да се съглася да стана капитан. За мен е чест да водя две такива изключителни спортистки като Цеци и Сесил. И с малко късмет можем да постигнем успех!”, заяви още Дора Рангелова, която ще води тима за втори път като капитан след плейофа срещу Япония през 2004 година. Като състезател тя има общо 11 мача и е носителка на бронзов медал от Фед къп.