Най-малко 5 мача и 10 отбора се разследват от българската прокуратура за манипулиране на резултати и "черно тото". В последната година прокуратурата е разследвала Левски, Лудогорец, Черноморец, Светкавица, Монтана и Славия. Става въпрос за сигнали от три места: ГДБОП, УЕФА и Българския футболен съюз (БФС). Говорителят на Софийска градска прокуратура Руси Алексиев обяви пред ТВ7, че има получени сигнали за уреждане на мача Монтана – Левски (0:3), игран на 11-ти март 2012 година.

Един от случаите, по които се работи активно, е за манипулиране на мача между Черноморец (Бургас) и Светкавица (Търговище), игран на 29 март тази година и завършил 6:0 в полза на бургазлии. Сигналът за този двубой идва четири месеца по-късно - на 7 юли.

Сред разследваните отбори е и Левски. Конкретният мач на сините е гостуването на Монтана на 11 март. Интересното в случая е, че сигналът е подаден от Европейската футболна федерация - УЕФА. Той е приет в БФС и препратен към Софийската градска прокуратура. Разпитани са финансовият директор на сините Константин Баждеков, треньорът на Левски по това време Николай Костов и президентът на Монтана Замфир Замфиров.

Разследванията на държавното обвинение не свършват дотук. Районната прокуратура в Разград разследва мач с участието на Лудогорец. В Софийската пък само преди три седмици е получен сигнал от ГДБОП. Той е свързан с лица от Славия. На разпити са привикани президентът на белите Венцеслав Стефанов, бившият вратар на тима Стефано Кунчев, бившият треньор в школата на Славия и екссъпруг на попфолк певицата Малина - Красимир Мечев и Деян Вълков, настоящ играч на Любимец. Тук става въпрос за нашумелия случай с опита за подкуп на Стефано Кунчев.