В края на месец октомври издателство „Ентусиаст“ публикува в България за първи път автобиографичната книга на футболната ни легенда Стилиян Петров – „Наричайте ме Стан. Историята на Стилиян Петров“. Книгата е написана през 2005 г. в съавторство със спортния журналист Марк Гуиди и излиза в Шотландия. Предговорът към нея е дело на Мартин О`Нийл. Въпреки, че първоначално е предназначена за феновете на „Селтик“, огромният интерес към българския футболист води до нейното преиздаване през октомври 2006 г. Книгата е емоционален разказ на Стилиян Петров, обхващащ периода от детството му до преминаването му в „Астън Вила“. За първи път в автобиографията си Стилиян Петров разкрива любопитни факти за нелекия път на професионалната си кариера, както и неизвестни истории от личния си живот: за семейството си, за любовта на живота си, за родината и чувството да носиш с гордост българския трибагреник, за казармата, за моментите на безпомощност, за любимите си мачове, за странните суеверия, в които вярва, както и за мечтите – за тези, които са сбъднати и които предстоят. Книгата е личната изповед за една човешка история на капитана на българския национален отбор.

Годината на издаване на автобиографията обяснява липсата на някои съществени факти от живота на Стилиян Петров, като драматичните събития през последната година, както и раждането на втория му син. Акцент в нея е времето, прекарано в шотландския „Селтик“: първоначалните трудности, през които преминава българския футболист, докато свикне, защото не говори английски, краткотрайното му решение да зареже всичко в Шотландия и да се върне в България, незабравимите му мачове с екипа на „Селтик“ срещу най-големия им противник „Глазгоу“; вдъхновяващите му участия с екипа на „Детелините“ в европейските турнири; мачовете на националния отбор на Евро 2004, за неговия идеален отбор. Стилиян говори с голяма любов за феновете на „Селтик“, за Брайън Уилсън, който е неотлъчно до него в трудните му години в Шотландия, и за човека, при когото винаги е искал да играе – Мартин О`Нийл.

Стилиян Петров отваря сърцето си за феновете. Разказва за семейното си възпитание, за голямата си любов към съпругата Паулина и Стилиян ­младши, за първите си стъпки в българския футбол, както и за драматичния начин, по който преминава от ЦСКА в „Селтик“ в началото на сезон 1999 – 2000 и става един от най-добрите футболисти в Европа. И не на последно място за осъществената му мечта да играе в Премиършип. Пуска ни в съблекалнята на отбора и признава какво мисли за тримата мениджъри, с които работи на „Паркхед“: Джон Барнс, Гордън Стракън и Мартин О`Нийл, който спасява кариерата му. Когато през 2001 г. си чупи крака, Стилиян не вярва, че пак ще излезе на терена. Но легендата на „Селтик“ Хенрик Ларсон му вдъхва сили и Петров се завръща в игра и продължава да е сред най-големите таланти в Европа. Споделя преживяванията си с клуба по пътя към Севиля през 2003 г. и дава интригуващ поглед към тази невероятна серия към финала за купата на УЕФА.

Книгата засяга и друг важен и малко известен факт от биографията на футболиста, свързан с благотворителната дейност на Стилиян Петров. Заедно със съпругата си Паулина непрекъснато подкрепят каузи и хора, които наистина се нуждаят от помощ. И двамата правят това с много любов и желание, но в същото време дискретно и без много шум.

Въпреки заслужената слава, Стилиян Петров остава земен човек, затова приятелите му го наричат просто Стан.

За авторите

Стилиян Петров е роден през 1979 г. в Монтана и прави своя международен дебют през 1999 г., годината, в която се присъединява към футболен клуб „Селтик“. След седем години с „Детелините“, през август 2006 г. той подписва с „Астън Вила“.

Сключва брак с Паулина през 2001 г. Сега има двама синове – Стилиян младши и Кристиян. Живеят в Бирмингам.

През 2003 г. Стилиян Петров е избран за Футболист №1 на България

Марк Гуиди е спортен журналист в шотландския вестник „Сънди Мейл“.

Героичната история на Стилиян Петров  Стан