Българският патриарх Максим е починал тази нощ около 4.00 ч., потвърди пред Дарик говорителят на Светия Синод Русенският митрополит Неофит.

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим”, посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. „Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!”, пише още на сайта на Българската патриаршия.

В по-късно изявление беше съобщено, че смъртта на патриарха е настъпила вследствие на сърдечна недостатъчност.

Предполага се, че в завещанието си дядо Максим е посочил къде да бъде погребан.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство - вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!”, обръщат се още от Патриаршията.

Предстои да се насрочи поклонение, да се уведомят православните патриарси и властите. Митрополитите трябва да се съберат на извънредно заседание под ръководството на най-старшият от тях по стаж - Великотърновският Григорий, на което да определят временно управляващ Църквата, както и и.д. Софийски владика до избора на нов титуляр.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх, обясни Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Три могат да бъдат номинациите за нов патриарх, който ще бъде избран догодина на църковен събор. С най-големи шансове според запознати за поста са Варненският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Гавраил и Сливенският митрополит Йоаникий.

В София вече пристигна Врачанският митрополит Калиник. Към столицата от епархиите си вече пътуват и останалите митрополити.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на БПЦ. До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ.

Преди седмица негово светейшество навърши 98 години. Последните седмици от живота си той прекара в болница „Лозенец”. Там се поклони пред чудотворното копие на иконата „Достойно есть”, което пристигна у нас от Атон на 27 октомври.

Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.


На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на Българската православна църква с 98 гласа „за” от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. 
За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина” - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.