Демократът Барак Обама надви болезнено своя републикански съперник Мит Ромни и ще изкара още един мандат в Белия дом, съобщиха американските телевизии.

Обама очаквано се представи силно в Нова Англия и индустриалния североизток, като спечели симпатиите на гъсто населени райони като Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Уисконсин.

Неговият съперник Ромни господстваше в т. нар. южен "Библейски пояс" и в Средния запад. Той успя да върне на своята партия щата Индиана, който демократите спечелиха през 2008.

Но мормонът не успя да победи в Мичиган – щатът, където е роден и чийто губернатор бе баща му.

Междувременно Обама триумфира в Ню Хемпшир, Уисконсин, Мейн, Масачузетс, Роуд Айлънд, Кънектикът, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд, Вашингтон (Окръг Колумбия), Пенсилвания, Ню Йорк, Мичиган и Илинойс.

"Това се случи благодарение на вас. Благодаря ви", коментира мигновено президентът на официалната си страница в мрежата Туитър.

44-ят президент на Съединените щати е роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу – столицата на щата Хаваи.

През 1983 г. завършва Колумбийския университет в Ню Йорк, след което работи като консултант в Бизнес Интернешънъл Корпорейшън. По-късно става част от Ню Йорк Пъблик Интерест Рисърч Груп, където се занимава с екологични въпроси.

През 1988 е приет в Юридическото училище на Харвардския университет. След края на своето образование той се завръща в Чикаго и в продължение на девет години работи в адвокатска кантора, специализираща се в защитата на гражданските свободи. Успоредно с това преподава конституционно право в юридическия факултет на Чикагския университет. През 1992 се жени за Мишел Робинсън, от която има две дъщери - Малия и Саша.

През 1996 г. Обама влиза в сената на щата Илинойс, където в течение на осем години, от 1997 до 2004, представлява Демократическата партия. През 2000 г. амбицираният юрист прави опит да се бори за място в Камарата на представителите, но търпи поражение от действащия афроамериканец конгресмен Боби Ръш.

В щатския Сенат Обама си сътрудничи както с демократите, така и с републиканците – работи по държавните програми за осигуряване на бедните семейства чрез съкращаване на данъците. Проявява се като активен привърженик на развитието на предучилищното образование. Подкрепя мерките, ожесточаващи контрола върху работата на следствените органи.

През 2002 г. демократът осъжда плановете на президентската администрация на Джордж Буш за нахлуване в Ирак. През 2004 Обама издига кандидатурата си за овакантеното място в сената и печели убедително със 70% от вота на избирателите. По този начин той става петият в историята на САЩ афроамериканец сенатор.

На 10 януари 2007 г. Барак Обама обявява официално, че се впуска в борбата за ключовете на Белия дом. Това се случва в столицата на Илинойс – Спрингфийлд. Мястото има символичен характер, тъй като именно там, в законодателния орган на щата, започва кариерата на най-младия в историята американски сенатор – Обама.

На 7 юни 2008 г. юристът остава единственият кандидат-президент на демократите, след като Хилари Клинтън се оттегля официално от надпреварата. На 27 август 2008 конгресът на Демократическата партия в Денвър утвърждава кандидатурата на сенатора от Илинойс. Предизборната му кампания стартира месец по-късно.

По време на своята кампания Обама събира в касата си 639 милиона долара, което е абсолютен рекорд в историята на американските избори. От тях той харчи 573 милиона долара. Демократът получава подкрепата на мнозинството американски вестници. В негова полза се обявяват 241 ежедневника, включително най-влиятелните в страната.

На 4 ноември 2008 г. Барак Обама печели президентските избори в САЩ, като побеждава убедително своя съперник от Аризона Джон Маккейн. Демократът получава подкрепата на 338 от 538 избирателни електора при необходими 270 гласа. /БГНЕС