Футболният мениджър Николай Жейнов за пореден път разясни днес случая с неговия клиент Спас Делев, като не пропусна възможността отново да нападне изпълнителния директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, с когото се скараха преди няколко седмици на стадион „Българска армия“.

„Казусът „Спас Делев“ е много прост. Той разтрогна договора си с Мерсин по вина на клуба заради неплатени две заплати. Пуснахме им предизвестие да го направят, но след като не го сториха ние разтрогнахме по вина на турския тим. Това му разрешава да подписва договор в трансферен период, но за да играе трябва да изчака следващия трансферен период. Ние съдим Мерсин за обезщетение от близо 1,3 млн. евро. Ако Спас започне да играе някъде трябва да се откажем от този иск или по-скоро да водим дело за разликата между парите, които ще взема в новия клуб и тези, които е трябвало да получава в Мерсин. Няма как да обясним на един футболист да се откаже от подобен иск, за да играе 4-5 месеца футбол. Търсихме клуб, който да плати като заплата парите, които той трябваше да получава в Мерсин. Разговаряхме с 3 турски клуба, единият от които е Гьозтепе, които предложиха същите пари, но ние се отказахме, защото тимът е във втора дивизия. Спас Делев може да бъде картотекиран след 1 януари 2012 година. Искахме от ЦСКА 50 000 евро за играча и заплата от 15 000 евро. Все пак той идва като свободен агент и трансферната му цена е минимум 1 млн. евро. От него могат да се печелят пари. Все едно да построиш кооперация без да обезщетиш собствениците на парцела. Аз върша работа и за това взимам процент. Комисионер не е лоша дума, а се използва като такава“, каза Николай Жейнов.

Той обясни, че е водил преговори с Димитър Борисов и Иво Иванов и е предложил Делев първо на ЦСКА. „Също водих разговори със Стойчо Младенов, който бе готов да вземе Спас в отбора независимо че не е водил пълноценна подготовка. С Георги Илиев не съм водил разговори. Той е облечен в неграмотност. Такива хора издевателстват върху клубовете. Дава им се цялата власт, а те нямат капацитета да управляват тази материя. До вчера са работили в друга сфера, а днес влизат и вземат решения във футбола. След разговора ни на „Армията“ Георги Илиев се обаждал на бащата на Спас Делев и е предлагал заплата от 3000 лева, за да тренира в ЦСКА до зимата, а след това пари от рода на 5-6 000 евро, което не е сериозно. Такъв дерибей беше Беквалац в Черноморец, но той разбираше поне малко от трансфери. Все едно аз да стана хирург или шеф на болница“, коментира още Жейнов.

Мениджърът призна, че са водени преговори с Ботев Пловдив за Спас Делев, но не се е стигнало до договорка. „Интерес към него имаше от Лех Познан и Апоел Кирият-Шмона. Мисля, че много трудно Спас Делев ще остане в България. По-скоро ще заиграе в чужбина“, каза Жейнов.