20-годишната звезда на Литекс Георги Миланов бе определен за Футболист на годината за 2012-та година.

Той получи отличието от президента на БФС Борислав Михайлов по време на церемонията на 52-то издание на класацията "Футболист на годината", която се проведе в столичен мол.

На второ място в класацията остана защитникът на Партизан Иван Иванов, а на трето - футболистът на ПСВ Айндховен Станислав Манолев, като от тройката само Манолев не бе на церемонията.

ВИДЕО: Георги Миланов стана най-младият Футболист на годината, №1 е и в А група

източник: Sofia Photo Agency

Развълнуваният Миланов прие приза си, след като покани идола си Христо Стоичков до него на сцената. "За мен е чест да съм номер 1 в България", каза играчът на Литекс, когато получи приза си.

По този начин Миланов събра на сцената Борислав Михайлов и Христо Стоичков, които са в открита медиина война от известно време. Двамата седяха и през няколко стола по време на церемонията, като Стоичков бе придружен от дъщеря си Михаела. Свилен Нейков, Весела Лечева и помощник треньорът на националния отбор Ради Здравков бяха сред останалите ВИП гости, връчващи наградите.

Големите отсъстващи по време на церемонията бяха Любослав Пенев и Станислав Манолев, които не пристигнаха за своите награди.

Дечица от Дом за сираци от Пловдив пък помагаха за церемонията, и получиха автографи от всички футболни звезди там.

----------------------

Георги Миланов e роден на 19 февруари 1992 г. в град Левски. Футболист на Литекс,където започва кариерата си в клубната Академия. От 2009-а година играе за първия отбор на "оранжевите", с които вече е натрупал 94 мача и има отбелязани 20 гола.

Миланов има 8 мача и 2 гола за младежкия национален отбор на страната, както и 9 мача и 1 гол за мъжкия. Попадението му за представителната селекция фиксира крайното 2:2 срещу Италия в световна квалификация в София тази есен.

С отбора на Литекс става два пъти шампион на България- през сезоните 2009-10 и 2010-11 и печели Суперкупа на България през 2010.

Той е най-младият победител в анкетата Футболист на България и едва вторият след Христо Бонев, който я печели без да играе в чужбина или в софийски отбор.

------------------

Миланов също така бе определен и за най-добър футболист на А група за годината. Той получи своята награда от старши треньора на Литекс Христо Стоичков. На второ и трето място останаха играчите на Лудогорец – Емил Гъргоров и Светослав Дяков.

Играчът на Левски Антонио Вутов получи приза за „Откритие на годината“.

Стилиян Петров бе отличен със специална награда за утвърждаване на авторитета на българския футбол по време на церемонията „Футболист на годината“.

Призът за най-голям принос за развитието на футбола в България бе за Любослав Пенев. Той обаче не присъства и спортният министър Свилен Нейков даде отличието на неговия асистент Радослав Здравков.

За най-красив гол на 2012 година бе определено попадението на Давид Каядо в мача срещу Литекс. Португалското крило на старозагорци изпревари Антон Карачанаков (гол срещу Локомотив Сф), Станислав Манолев (срещу Италия), Станислав Генчев (срещу Левски) и Жоао Силва (срещу Славия).

Наградата за феърплей и мъжество отиде при вратаря Стефано Кунчев.

Церемонията, която се проведе в столичен МОЛ, започна с атрактивно изпълнение на брейкъри, които на фона на музиката на Шампионската лига и футболна топка, като аксесоар, представиха интересно танцово изпълнение, като до самия край в кратки паузи различни музикални изпълнители разведряваха обстановката.