Отборът на Пари Сен Жермен записа победа с 2:1 като гост на Валенсия в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига. Интригата за реванша на 6 март обаче остава с пълна сила, след като в продължението на срещата на „Местая“, звездата на гостите Златан Ибрахимович показа буйния си нрав и получи директен червен картон. Друг основен футболист за Карло Анчелоти – Марко Верати също ще пропусне ответния сблъсък за натрупани жълти картони.

Головете в парижани отбелязаха Ежакел Лавеци (10') и Хавиер Пасторе (43'), а за домакините точен бе Адил Рами в 90-ата минута.

Наставникът на гостите Карло Анчелоти, чието бъдеще начело на ПСЖ все още не е ясно, не можеше да разчита на централния защитник Тиаго Силва, както и халфа Тиаго Мота, които са с травми.

Новото попълнение на парижани – суперзвездата Дейвид Бекъм, също остана извън сметките, въпреки че вече проведе няколко тренировки, след като подписа петмесечен договор с френския гранд. Бившият английски национал все пак изгледа двубоя на новия си тим от трибуните на стадион „Местая“ във Валенсия.

Старши треньорът на Валенсия Ернесто Валверде нямаше сериозно проблеми със състава си, след като Жоао Перейра, Виктор Руис и Диего Алвеш се завърнаха в групата на „прилепите“.

След равностойни първи минути, гостите от Париж успяха да вземат преднина в 10-ата минута след великолепна атака по дясното крило и двойно подаване между Ежакел Лавеци и Хавиер Пасторе. Двамата сънародници комбинираха прецизно, като Пасторе намери с пета своя съотборник, който с лекота преодоля бранител в наказателното поле и с мощен шут по диагонала не остави никакви шансове на вратаря на домакините Висенте Гуайта.

Само минута по-рано бразилецът в редиците на ПСЖ Лукас Моура удари гредата след хубав рейд на Златан Ибрахимович.

В 19-ата минута дойде и първата добра възможност за домакините. След центриране отдясно, отбраната на парижани не успя да изчисти добре топката и тя попадна в краката на Евер Банега на границата на наказателното поле, но стреля твърде слабо и неточно. Само три минути по-късно Гуардадо имаше великолепна възможност отляво, но изстрелът му по диагонал профуча над напречната греда.

След натиска на домакините, ПСЖ постепенно изравни отново играта и на свой ред създаде две добри положения, като и при двете бе замесен Лукас Моура. Бразилецът обаче нямаше шанс и пропусна да увеличи преднината на гостите.

ВИДЕО: ПСЖ победи Валенсия, но Ибра остави интригата за реванша

източник: Reuters

В 37-ата минута, нова комбинация между аржентинците Ежакел Лавеци и Хавиер Пасторе завърши с мощен удар на Лавеци, който обаче бе спасен от стража на домакините.

Тимът на Карло Анчелоти нанесе своя решителен удар две минути преди края на първото полувреме, когато Пасторе увеличи преднината на гостите. След отлична работа по десния фланг на Лукас Моура, който с лекота преодоля пртивник на сантиметри от аутлинията, бразилецът видя абсолютно непокрития Пасторе, който стреля силно между краката на вратаря за 2:0.

На почивката старши треньорът на „прилепите“ Ернесто Валверде направи две промени в състава си, като на терена се появиха Каналес и Валдес, а играта напуснаха Евер Банега и Жонас. От своя страна гостите подновиха играта без промени.

ВИДЕО: ПСЖ победи Валенсия, но Ибра остави интригата за реванша

източник: Reuters

Второто полувреме започна с натиск за домакините, като в рамките на само две минути, Валенсия изпълни три поредни корнера пред вратата на французите, но без особен успех.

При една от редките си контраатаки към вратата на Гуайта, Пари Сен Жермен стигна до трети гол, но попадението на резервата Клемент Шантом бе отменено заради засада. При телевизионните повторения обаче останаха съмнения за редовността на гола, след като не стана ясно дали топката бе подадена към Шантом от футболист на Валенсия.

Веднага след това положения, появилият се като смяна в редиците на Валенсия – Валдес пропусна най-добрата възможност за своя тим. Нападателят получи топката в наказателното поле, където овладя и стреля мощно с левия крак, но коженото кълбо спря от външната страна на мрежата.

По-добрата игра на прилепите през втората част все пак даде резултат, въпреки че той дойде в последната минута на срещата. След центриране от пряк свободен удар отдясно по нападението на домакините, защитникът Адил Рами бе оставен непокрит в малкия пеналт, за да отклони леко, но достатъчно топката в мрежата на гостите.

В може би последната атака в мача, топката попадна в Златан Ибрахимович отдясно, който позволи тя да му бъде отнета от бранител на домакините. Коженото кълбо се озова в Андрес Гуардадо, а шведът изключително грубо, с бутоните напред, връхлетя върху краката на своя противник.

Италианският рефер на срещата Паоло Талявенто не се поколеба да покаже директен червен картон на нападателя, който ще пропусне реванша на 6 март в Париж.


szólj hozzá: Valencia vs PSG 0:1 Lavezzi


szólj hozzá: Valencia vs PSG 0:2 Javier Pastore


szólj hozzá: Valencia vs PSG 1:2 Adil Rami

ВАЛЕНСИЯ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН 1:2

1/8-финал, първи мач

ВАЛЕНСИЯ: 13. Гуайта, 4.Рами, 12.Жоао Перейра, 20.Рикардо Коща, 8.Фегули (15.Виера), 10.Банега (23.Каналес), 17.Гуардадо, 21.Парехо, 24.Коста, 7.Жонас (16.Валдес), 9.Солдадо (к)

Резерви: 1.Диего Алвеш, 18.Виктор Руис, 6.Албелда, 11.Пиати

Треньор: Ернесто Валверде

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН: 30.Сиригу, 3.Шако, 13.Алекс, 17.Максуел, 26.Жале (к), 14.Матуиди, 24.Верати, 27.Пасторе (22.Armand), 29.Лукас (20.Шантом), 11.Лaвеци (7.Менес), 18.Ибрахимович

Резерви: 1.Дучес, 6.Камара, 23.Ван Дер Вейл, 19.Гамейро

Треньор: Карло Анчелоти

Жълти картони: 12.Жоао Перейра (Валенсия); 24.Верати (ПСЖ)

Червен картон: 18.Ибрахимович (ПСЖ)

Стадион: „Местая“, Испания

Рефер: Паоло Талявенто (Италия)