"Нямах никакво намерение да убивам приятелката си. Бяхме сериозно влюбени един в друг", обявява Оскар Писториус в изявление, което бе прочетено от адвоката на южноафриканския параолимпиец.

"Ще полудея, ако получа най-тежкото наказание. Реева ми се обади и ми предложи да вечеряме само двамата. В 22:00 часа вечерта на 13-ти февруари бяхме в стаята си. Тя си правеше упражненията по йога, а аз гледах телевизия. Бяхме наистина влюбени. Не можеше да бъдем по-щастливи. Тя ми подари подарък, но ми каза, че мога да го отворя чак на следващия ден, когато е Свети Валентин, прочете адвокатът на южноафриканеца.

"Трябва да останем спокойни. Съсредоточете се върху това, което се е случило", апострофира съдията Писториус.

След кратка пауза, в която атлета да се успокои, адвокатът продължи: "Бил съм нападан. Затова имам оръжие под леглото. Нямам решетки на прозореца в банята. Със сигурност някой влезе в къщата ми. Беше през нощта и беше много тъмно. Изпитах огромен страх, че някой се крие в тоалетната. Бях без протезите си и се почувствах много заплашен. Започнах да стрелям през вратата на банята и да крещя", прочете още от писмото адвокатът на Писториус.По-рано днес Прокуратурата в Претория обвини Писториус в предумишлено убийство на Реева Стеенкамп.

Прокурорът Джери Нел заяви, че Писториус е изстрелял четири изстрела в тялото на 29-годишната Стеенкамп през вратата на банята в дома му, който се намира в охраняван комплекс.

Освен това, прокурорът отбеляза, че вратата е била разбита. От своя страна адвокатът на обвинения в предумишлено убийство Оскар Писториус, Бари Ру пледира пред съда, че смъртта на Реева Стеенкамп не е убийство, като се позова на "други случаи, в които съпрузи убиват жените си, мислейки, че са нарушители". "Няма доказателства, че стрелбата е била преднамерена. Всичко, което знаем е, че тя се е заключила в банята. Била е убита в тоалетната, но той си е помислил, че това е крадец", каза още адвокатът по повод смъртта на Реева Стеенкамп, докато Писториус отново седеше облян в сълзи.

Реева Стеенкамп, която бе застреляна от Оскар Писториус на Свети Валентин, бе погребана на частна церемония в Порт Елизабет. /БГНЕС