Аржентинецът Хорхе Марио Берголио беше избран за папа тази вечер и ще приеме името Франциск I, съобщи Ватикана.

Това е първият папа от Америка и първият йезуит. Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес става първият папа неевропеец от 1000 години насам. Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен преди това с ритуалното пускане на бял дим. Веднага след това камбаните на базиликата Свети Петър забиха с пълна сила.

Новоизбраният папа се появи на балкона на базиликата Свети Петър, за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада.

"Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск I в първите си думи от балкона на базиликата Свети Петър. Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията" и поиска от тълпата да запази минута мълчание: "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа.

БГНЕС припомня, че на 11 февруари Бенедикт XVI изненадващо съобщи, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква.

"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник.

Последният глава на Римокатолическата цръква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имаше за цел да сложи край на Великата западна схизма.

Папа Бенедикт ХVІ е роден на 16 април 1927 г. баварското селце Марктъл ам Ин под името Йозеф Ратцингер. След Втората световна война /1939-1945/ той се записва в Мюнхенския университет, където през 1951 завършва теология и философия. Същата година е ръкоположен за свещеник. През 1959 започва преподавателската си дейност. Първоначално е професор в Бонския университет, а след това в университета на Мюнстер. През 1966 оглавява катедрата по теология на прочутия Тюбингенски университет.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. След възкачването на престола на папа Йоан Павел ІІ през 1981 Ратцингер е назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. Това е най-старата и важна конгрегация на Ватикана. Тя е пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

Оттеглянето на Бенедикт XVI на 28 февруари завещава на наследника му огромен списък с проблеми, вариращи от блудства до пране на пари, вътрешни препирни и набиращ сила секуларизъм в Европа.

Ето списък с ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска.

- СЕКСУАЛНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ. След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците изправени пред съда.

- ПРАНЕТО НА ПАРИ ВЪВ ВАТИКАНА. Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

- ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ И ГЕЙ БРАКОВЕТЕ. Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

- ТАЙНИТЕ И ИНТРИГИТЕ. Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

ЖЕНИТЕ И ЕРГЕНСТВОТО ПРИ СВЕЩЕНИЦИТЕ. Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

- АБОРТИТЕ. Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване. /БГНЕС