Параолимпийският състезател Оскар Писториус и неговият брат Карл ще бъдат изправени пред съда в един и същи ден. Обжалването срещу условията в гаранцията на лекоатлета с ампутирани крака ще се състои в четвъртък, 28 март, във Върховния съд в Претория. По същото време, но в друг град, неговият брат ще трябва да отговаря по обвинение в убийство заради инцидент на пътя през 2008 година.

Адвокатите на Оскар Писториус ще се опитат да свалят част от наложените ограничения на клиента им, след като той бе обвинен за смъртта на приятелката си Реева Стенкамп. Атлетът не се е появявал на публично място, след като му бе наложена гаранция на 22 февруари. Оскар Писториус живее в къщата на чичо си в луксозно предградие на Претория.

Оскар Писториус стреля по приятелката си на 14 февруари, а в съда обяви инцидента за нещастен случай. Атлетът заяви, че е взел модела за крадец, който нахлул в къщата му, затова и произвел няколко изстрела.

Карл Писториус също има вземане-даване с правораздавателната система в ЮАР, тъй като е заподозрян в участие в инцидент на пътя, в следствие на който е загинала 36-годишна жена с мотор. 28-годишният Карл отрича повдигнатите му обвиненията.