Мощността на експлозиите, които снощи окървавиха маратона в Бостън, позволява да се мисли, че става въпрос за самоделни бомби, които са били поставени на земята и са съдържали стоманени сачми или пирони за засилване на поразяващото им действие.

Това става известно от първите свидетелски разкази и от разследването.

Днес ФБР и Бостънската полиция отказаха да дадат подробности от разследването или да споменат някаква следа дали взривовете са дело на ислямисти или хора от страната.

Според Си Ен Ен взривните устройства са били монтирани в тенджери под налягане, оборудвани с таймери, и поставени в черни раници. В рамките на разследването на мястото на инцидентите са изпратени трийсетина експерти по експлозивите и екипи със следови кучета, заяви на пресконференция специалният агент Джийн Маркез от федералната агенция по оръжията и експлозивите.

"За да се проучи мястото на престъплението, ще са необходими няколко дни", посочи той. Ако се съди по мощността на взривовете, която не е много голяма, може да се изключи хипотеза за военни експлозиви като C4, RDX или Семтекс, които са много мощни и трудно се намират. Районът около финала на маратона е бил проверяван два пъти – сутринта и един час преди пристигането на първите състезатели, и не е открита никаква следа от експлозиви, заяви полицейският комисар от Бостън Едуард Дейвис. /БГНЕС