Първата тенис ракета на България Григор Димитров се класира за първия 1/4-финал от Мастърс турнир в кариерата си, след като победи безапелационно Флориан Майер с 6:2, 6:4 и записа трета поредна победа в Монте Карло.

Така в следващата фаза ще станем свидетели на мечтан мач между Гришо и „Кралят на клея“ Рафаел Надал, който 8 години подред е шампион на този турнир.

Освен това с успеха си срещу германеца българинът си осигури 62,950 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата, които му гарантират дебют в Топ 30 на света след края на седмицата.

Григор имаше стари сметки за уреждане с Флориан Майер. В единствения им мач до този момент немецът бе спечелил трудно на клея на турнира в Мюнхен със 7:6, 3:6, 6:4.

Българският талант обаче показа, че в сравнение с преди 2 години е израснал много и вече е доста над нивото на Майер. Димитров тотално надигра своя съперник, почти не бъркаше като показа много стабилна игра на иначе по-колебливия си бекхенд и след час и 7 минути си осигури място сред топ 8 на престижния турнир.

ВИДЕО: Гришо смачка Майер, влиза в топ 30 и е на мечтан 1/4-финал срещу Надал

източник: БГНЕС

Мачът започна на високо темпо за българина, който набързо поведе с 1:0, а в следващия гейм имаше шанс за пробив, но Майер го отрази и изравни. Последваха три гейма в полза на сервиращите, в които направи впечатление лекотата, с която Димитров играе на свой сервис. В същото време немецът имаше затруднения със своето подаване и логичното се случи – при 3:2 Гришо изигра страхотен гейм, в който се възползва от грешки на съперника си, поведе с 40:0 и още при първата от трите си възможности за пробив с брилянтен минаващ удар покрай излезлия на мрежата Майер направи резултата 4:2.

Последва нов сервис гейм за нула за българина, с което поредните точки за него станаха 12, а след това Гришо продължи да играе безгрешно и затвори сета с нов пробив – 6:2.

Втората част започна трудно за Димитров, който при 1:1 спаси два шанса за пробив на своя съперник, но пък веднага след това на свой ред проби немеца за 3:1. Последваха четири гейма с успех за сервиращите и така се стигна до резултат 5:3, при който хасковлията сервираше за спечелване на мача. В този момент обаче 30-тият в ранглистата Майер направи първия си пробив в мача. Това изобщо не притесни Григор, който още в следващия гейм на свой ред стигна до два шанса за пробив, възползва се от втория и спечели мача, който го прати на мечтания 1/4-финал срещу Рафа Надал.

ВИДЕО: Гришо смачка Майер, влиза в топ 30 и е на мечтан 1/4-финал срещу Надал

източник: БГНЕС

Любопитен факт е, че мачът на Надал на Централния корт вървеше със същото темпо като този на Гришо. Испанецът трябваше да се справи със съпротивата на друг немец – Филип Колшрайбер и само минута, след като Димитров вече си бе осигурил място на 1/4-финалите, Надал направи същото с абсолютно същия резултат – 6:2, 6:4.

До момента Гришо победи трима съперници (Малис, Типсаревич, Майер), срещу които до момента имаше само загуби, а такава е ситуацията и в статистиката му срещу Надал. Двамата имат една среща помежду си - през 2009 година, когато 17-годишният Григор изгря на голямата сцена на турнира в Ротердам и бе близо до сензацията, но в крайна сметка загуби с 5:7, 6:3, 2:6. Мачът ще се играе в петък на Централния корт, а от колко часа ще стане ясно по-късно през деня.