Българският тенисист Григор Димитров демонстрира страхотни умения и великолепна игра срещу Рафаел Надал. Въпреки това, хасковлията загуби от Краля на клея с 2:6, 6:2, 4:6 на четвъртфиналите на Мастърса в Монте Карло.

Господарят на червената настилка се класира за следващия етап, макар че до последно трябваше да бори срещу невероятния българин, който не му отстъпваше по никакъв начин.

И при втората им среща, ракета номер 1 на България трябваше да отстъпи, след като направи това през 2009 година. Тогава 17-годишният Григор изгря на голямата сцена на турнира в Ротердам и бе близо до сензацията, но в крайна сметка загуби с 5:7, 6:3, 2:6.

Днес, около четири години по-късно, Димитров показа, че вече има място сред водещите тенисисти в света. Доказа го с играта си и непримиримия си дух в най-важните моменти от мача.

Мачът започна много добре за осемкратния победител в Монте Карло, който проби българина още в третия гейм, а след това взе и подаването си за 3:1. Хасковлията не успя да намери начин да противодейства на своя именит съперник и допусна втори пробив за 4:1. Българинът се мобилизира и върна единия пробив за 4:2, но пропусна отново шанса си в следващия. При сервиране в осмия гейм Рафаел Надал спечели първия сет с категоричното 6:2.

Във втората част българинът взе инициативата, показвайки, че няма да бъде спаринг партньор в мача, а истински съперник, който ще търси победата. Григор Димитров взе първия гейм на нула, в който успя да запише два аса. Успя да затрудни максимално своя опонент във втория, но при 30:30 точки, допусна грешки, а Надал взе своето за 1:1. При втория си сервис гейм хасковлията отново показа непоколебимост и набързо спечели подаването си за 2:1 - отново на нула. Последва очаквано развитие за 2:2.

В петия гейм на втория сет Надал поведе с 30:0 точки, но Григор Димитров демонстрира страхотна игра, за да успее да навакса изоставането си при свой сервис и да го спечели за 3:2. 21-годишният хасковлия постави под напрежение своя съперник, започна да го принуждава да греши и да демонстрира страхотни отигрвания, за да го пробие за 4:2. Чудесното представяне на Григор продължи и той успя да затвърди пробива си за 5:2. Въпреки че Надал поведе с 40:0 в следващия гейм, испанецът допусна няколко непредизвикани грешки, а невероятният българин успя с третия си сетбол да спечели частта с 6:2.

Така се стигна до третия решителен сет. Двамата тенисисти се захапаха, печелейки подаванията си до 4:4. В деветия гейм Надал успя да пробие младия български талант, който на няколко пъти видимо показа, че изпитва болка, породена от схващания - 5:4. В крайна сметка Надал триумфира в срещата с 6:4, a на полуфиналите ще се изправи срещу Джо-Вилфрид Цонга.

Независимо от поражението, българинът спечели симпатиите и аплодисментите на феновете със страхотното си представяне в Монте Карло.