Бостън си отдъхна, след като след масирана полицейска акция бе задържан вторият заподозрян за взривовете, проехтели на Бостънския маратон, убили трима души и ранили повече от 170. Единият заподозрян, етническият чеченец Тамерлан Царнаев, бе убит при опит да бъде заловен, а по-малкият му брат Джохар - бе задържан, но е тежко ранен.

19-годишния Джохар Царнаев бе блокиран от полицията, специални части и ФБР в бостънското предградие Уотъртаун, след което бе арестуван. Царнаев е бил открит в лодка в задния двор на къща в предградието благодарение на бдителността на местен жител, който видял по лодката си кървави следи и веднага повикал полицията.

"При задържането той оказа активна съпротива - започна да стреля по полицията. Като цяло бостънската полиция при тази операция действа блестящо", заяви комисар Едуард Дейвис, цитиран от БТА.

Заподозреният за бомбените нападения е хоспитализиран с две рани на шията и крака, а състоянието му се оценява като критично.

За едно денонощие Царнаев два пъти влиза в престрелки с полицията. Първият път бе в петък в кампуса на Масачузетския университет. Тогава загина по-големият му брат - 26-годишният Тамерлан Царнаев. Втори път Царнаев откри стрелба по полицията при опита да бъде задържан.

Обама каза, че със залавянето на Джохар Царнаев, е "затворена важна глава" от Бостънската трагедия, но подчерта, че остават много въпроси, включително дали двамата са имали помагачи. Президентът освен това призова американците да не избързват с изводите за мотивите на двамата братя, нито за "цели групи от хора".

Малко преди залавянето на Джохар, президентът Барак Обама е разговарял по телефона за разследването с руския президент Владимир Путин, който е изразил съболезнования от името на руския народ за трагично загиналите хора в Бостън. Двамата президенти са се договорили да продължат да работят съвместно по сигурността.

Заради издирването на по-малкия брат за около един ден бе парализиран районът на Бостън. Прекъснато бе транзитното преминаване през града, спрени бяха дори и влаковете Амтрак за Ню Йорк, магазините бяха посъветвани да не отварят, близо едномилионното население на града бе предупредено да не излиза на улицата и да не отваря на никого, освен на униформени полицаи.

Братята са имали цял арсенал от самоделни бомби, гранати и импровизирани взривни устройства и са използвали някои от тях, бягайки от полицията, каза конгресмен, член на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите.

И двамата са живели от десетина години в САЩ с документи, даващи им право на постоянно пребиваване. По-големият, 26-годишният Тамерлан Царнаев, е учил от 2006 до 2008 г. три семестъра счетоводство в колеж в Бостън. По-малкият, Джохар Царнаев, е регистриран като студент в Дартмут, един от четирите подразделения на Университета на Масачузетс. Студенти казват, че тази седмица, след взривовете на маратона, той е бил в кампуса. Завършил е престижно държавно училище в Кеймбридж, в което са учили и известни личности като актьорите Мат Деймън и Бен Афлек.