Уникален! Великолепен! Непримирим! Велик! Григор Димитров! Българският герой победи номер 1 в света Новак Джокович! Гришо изигра изумителен мач на Централния корт в Мадрид и победи сърбина със 7:6 (6), 6:7 (8), 6:3!

Хасковлията показа на целия свят, че е не само бъдещето на тениса, но и настоящето и надигра най-добрия играч в света в спираща дъха над тричасова битка. В нея и двамата показаха страхотна игра, но Гришо бе този, който заслужаваше повече успеха, а това бе потвърдено и от публиката, която очевидно подкрепяше нашето момче и дори скандираше името му.

Григор демонстрира за пореден път, че може да играе като равен с равен с най-големите в този спорт, но за разлика от предишните си опити, в които губеше драматично, този път победи, напук и на крамповете, които получи в края на втория сет и така записа най-голямата победа в своята кариера, отстранявайки световния номер 1!

Мачът започна с предимство за сервиращите, които спечелиха без проблеми първите 6 гейма. В ключовия седми гейм обаче започна истинското шоу на корта. След няколко грешки на Джокович, Димитров се оказа с 3 шанса за пробив. В този момент обаче световният номер 1 вдигна скоростта и с перфектна игра изравни и стигна до предимство. Хасковлията отговори с отличен ретур, а после стигна и до нов шанс за пробив, който отново бе отразен от сърбина, който в крайна сметка спечели гейма.

В следващия пък българинът поведе с 40:0, но с четири поредни точки Ноле стигна на свой ред до шанс за пробив, след това и до още един, но Гришо с малка помощ от линиите се справи и изравни за 4:4.

При 5:4 в своя полза Джокович стигна до сетбол на сервис на Григор. В решителното разиграване топката на хасковлията кацна на линията, а сърбинът помисли, че тя е в аут, заради което спря да играе. Съдията обаче отсъди правилно, а след това Григор затвори гейма.

В следващия гейм се случи така желаният пробив за Григор, който имаше възможност да сервира при 6:5. За съжаление обаче както се случи и в предишния мач между двамата, в този момент Гришо допусна непредизвикани грешки и Джокович върна пробива.

За наша радост обаче тайбрекът след това не се разви по същия начин, Гришо показа, че е израснал в сравнение с преди близо 2 месеца и по уникален начин спечели сета, след като спаси още 2 сетбола на Джокович.

Сърбинът първи направи минипробив, който бе върнат от Григор при 5:3. Последва разиграване с 35 удара, което в крайна сметка завърши с удар в аут на хасковлията, донесло 2 сетбола за номер 1 в света. В този момент обаче Димитров показа страхотна игра, направи четири поредни точки и така спечели първия сет!

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС

Във втория сет Джокович първи имаше шанс за пробив, отразен от Григор при 1:1. Последва маратонски гейм, в който и българинът имаше шанс да пробие, но в крайна сметка и тук сервиращият спечели за 2:2.

При 3:2 Григор достигна до нови 2 шанса за пробив, отразени от сърбина. Димитров обаче не се отказа, стигна до нов шанс и след удар в мрежата на Ноле поведе с 4:2.

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС

Сърбинът отново отвърна мигновено и върна пробива. Той поведе с 40:0, Григор върна една точка, а при следващото разиграване Джокович усука глезена си и се наложи да получи медицинска помощ. Проблемът явно не се оказа сериозен и след паузата световният номер 1 успя да пробие.

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС

Григор обаче не се притесни и продължи да играе на много високо ниво. Резултатът стигна до 5:5 и 40:40 в сервиса на Гришо, когато българинът получи схващания по време на разиграването и спря да играе. Това явно разсея Ноле, който изкара топката в аут. В следващото разиграване Димитров едва се движеше по корта, но за негово щастие сърбинът отново изкара в аут и така ракета номер 1 на България си осигури поне тайбрек.

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС

Тайбрек, в който Григор показа уникален характер, непремиримост и воля, но за нещастие загуби, въпреки че стигна и до мачбол.

Нашето момче едва стоеше на краката си, Джокович поведе с 3:0, но Гришо не се отказа, върна минипробива, след което спаси и два сетбола, за да стигне и до мачбол при сервис на сърбина. В тези моменти публиката показа кого подкрепя като почна да скандира доста мощно „Григор, Григор!“. За съжаление Джокович демонстрира перфектна игра в следващите разигравания, отрази мачбола и при третия си в сета и общо шести сетбол най-сетне успя и вкара мача в решителна трета част.

А той започна великолепно за България – пробив за Гришо, последван от нов гейм, спечелен след като хасковлията отрази три точки за пробив. В следващите геймове, макар и на "куц крак", Григор показа, че е дошло времето за най-голямата му победа до момента и успяваше да направи най-важното - да печели своите сервис геймове. Така се стигна до 5:3 за Димитров, когато Джокович сервираше за оставане в мача. В този момент обаче Гришо стигна до нов пробив, с който спечели този невероятен двубой, докарал до екстаз почти всички на корта в Мадрид и милиони в България.

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС

Освен страхотната победа, Григор Димитров си осигури още чек за 41,600 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата, които се очаква да го изкачат с две места до рекордното в кариерата му №26 в света. В следващия кръг българинът ще срещне победителя от мача между Сантяго Хиралдо и Станислас Вавринка, които играят в сряда, а следващият му мач е в четвъртък.

ДА! ДА! ДА! Велик Гришо победи номер 1 в света в невероятен мач!!!

източник: БГНЕС