България е изправена пред политическа парализа, след като предсрочните избори не успяха да осигурят мнозинство в парламента на никоя партия и дадоха потенциално ключова роля на крайнодесни радикали.

Резултатите само ще задълбочат отчаянието и гнева на много българи, които понасят смазваща бедност докато политическият и бизнес елит процъфтяват, притеснявани от корупционни скандали и искания от ЕС към София да прави повече в борбата срещу корупцията. Твърдения за изборни манипулации ще допринесат за кипежа на обществено недоволство към цялата политическа класа.

При преброени почти всички гласове дясноцентристката партия ГЕРБ, която подаде оставка през февруари, се очаква да заеме 97 места в новия парламент, а социалистите ще имат 85. Предимно турско етническото Движение за права и свободи /ДПС/ вероятно ще заеме 34 места, а ултранационалистическата "Атака" - 24 места.

Грубият хулигански стил на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов раздразни останалите политически сили и те нямат желание да сформират коалиция с партия, чиято антикорупционни заявления бяха силно опетнени от скорошни обвинения за подслушване срещу неин бивш министър. Социалистите, ДПС и "Атака" изключват да преговарят за коалиция с ГЕРБ, макар че някои анализатори смятат, че "Атака" може да склони да преговаря с партията на Борисов, ако условията са достатъчно привлекателни за нея.

Социалистическият лидер Сергей Станишев, чиято партия се представи на изборите по-добре от очакваното, заяви, че ще преговаря за обединение с всяка партия без ГЕРБ. Той предложи сформирането а широка коалиция, ръководена от уважавания и надпартиен бивш финансов министър Пламен Орешарски. "Бавно и мъчително България се отървава от ГЕРБ и това е лечебен процес. Ясно е, че ГЕРБ няма да е в състояние да сформира самостоятелно правителство и това е добре за България", каза Станишев.

Той обяви, че социалистите са готови да сформират правителство със силно технократско участие и ясна програма. Освен ако окончателните резултати не дадат на социалистите и ДПС мнозинство, те ще бъдат принудени да търсят подкрепа от "Атака", която набра подкрепа през последните месеци преди изборите успоредно със засилването на народното недоволство. "Атака" обещава да увеличи данъците на богатите, да смаже корупцията и да национализира компаниите с чужда собственост и се изказва редовно срещу ромската общност и турското малцинство, представлявани от ДПС.

Анализатори смятат, че коалиция между социалистите, ДПС и "Атака" ще бъде изключително нестабилна. Някои прогнозират възобновяване на уличните протести, които принудиха правителството на Бойко Борисов да подаде оставка, както и възможни предсрочни избори тази година. Хора от висшето ръководство на ГЕРБ казват, че очакват от президента да им даде възможност като първа политическа сила да съставят правителство. Тогава партията почти сигурно ще трябва да се обедини с "Атака", за да задържи властта.

Това е перспектива, която дразни много държави в ЕС, които се опасяват, че икономическите трудности подклаждат екстремизма и гледат с подозрения към възхода на крайнодесни партии като "Атака" и "Йобик" в Унгария.

Ръководителят на краткосрочната мисия на ОССЕ за наблюдение на предсрочните парламентарни избори Оуен Мърфи каза, че изборите в България са дали истински избор в една конкуретнта кампания и властите са направили реални стъпки за постигане на неприкосновеност на изборния процес. "Все пак обаче когато се вгледате в недоверието, което съществува между политическите партии и в настоящите икономически трудности, се вижда , че това е негативно развитие", добавя той. Мърфи отбелязва, че различните скандали са подкопали вярата в политическата система в България. /БГНЕС