Отборът на България допусна първа загуба в тазгодишното издание на Световната лига. Тимът ни допусна поражение с 0:3 (19:25, 22:25, 21:25) гейма като гост на САЩ. „Трикольорите“ ни не успяха да противодействат на своя съперник в нито един от елементите на играта и закономерно претърпяха крах в хазартния град Рино, Невада.

Американците демонстрираха далеч по-успешна игра в блокада и защита, нещо, което не проработи през целия мач при момчетата на Камило Плачи. Домакините успяха да отбележат 15 точки от блокада, срещу само 4 за България. Най-резултатен в мача бе Цветан Соколов с 18 точки.

След две победи над Франция и Аржентина, в петия мач тимът ни допусна поражение, което позволи на американците да се изравни с „трикольорите“ в класирането в Група А с по 11 точки. Лидер е Бразилия с 13.

Двубоят не започна много добре за нашия тим. Домакините дръпнаха в резултата още в началото за 5:0, а разликата остана да тегне до края на частта, независимо от родните възгласи от трибуните „Българи, юнаци“. Играчите на италианския селекционер Камило Плачи загубиха първия гейм с 19:25 точки.

В опит да промени играта на "трикольорите" наставникът на българския тим пусна в началото на втората част Стоян Самунев. Това даде резултат за кратко и България поведе с 8:4, но американците стигнаха до изравняване, а след това и поведоха за първи път в частта с 13:12 точки. Домакините успяха да си осигурят преднина от две точки за второто техническо прекъсване при 16:14. След грешка на Валентин Братоев се стигна до 20:24 в полза на САЩ. Успешна атака на Соколов намали разликата на 3 точки, а Джон Спироу поиска прекъсване, след като волейболистите ни намалиха на 22:24. Веднага след подновяването на играта обаче домакините спечелиха частта с 22:25.

В третата част американците поведоха с 8:6 при първото техническо прекъсване на третия гейм, но с веднага след това Цветан Соколов намали, а след чудесна блоката на Виктор Йосифов се стигна до равенство 8:8. Точки, дело на Тодор Алексиев и Валентин Братоев дадоха преднина на тима ни за 10:8, но след прекъсване на треньора на съперника, отново се стигна до равенство 13:13. При преднина от 16:14 се оттеглиха двата състава за кратка пауза, като домакините отново изравниха за 17:17. Атаката на Валентин Братоев бе спряна с блокада на „янките“, който поведоха за 18:17. Българите не успяха да противодействат на американците в края на гейма, който тимът ни загуби с 21:25 точки.

Стартов състав на България - Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев и либеро Теодор Салпаров.