Един от най-сериозните си успехи в кариерата досега постигна перспективният великотърновски шахматист Емил Стефанов. Той спечели шампионската титла в десетото издание на международния турнир "Надеждите на света", провело се в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Надпреварата събра състезатели от България, Русия, ОАЕ и на практика не отстъпваше по сила на държавното първенство до 16 г., тъй като дойдоха почти всички най-добри шахматисти у нас в тази възраст.

14-годишният Емил Стефанов, който вече е ученик в ПМГ "Васил Друмев", не само триумфира в своята възрастова група, а спечели и генералното класиране до 16 години. За първото си място в своята възраст той получи купа от името на гросмайстор Веселин Топалов, който на 14 г. навремето стана световен шампион в Пуерто Рико. Аналогичен приз имаше и за победителката до 10 г. от името на Антоанета Стефанова, станала пък световен шампион по същото време в своята възраст.

В турнира имаха право да участват училищните шампиони – момчета и момичета в

различните възрастови групи до 8, 10, 12,14 и 16 години, родени след 1 януари 2005,

2003, 2001, 1999 и 1997 г. Той бе по швейцарската система в 9 кръга с контрола за игра 90 минути на състезател плюс 30 секунди на ход. Главен съдия бе инж. Емил Бенлиев – съдия международна категория. Надпреварата се проведе при отлични условия и организация в Грандхотел "Варна".

Право на директно участие с поемане на всички разходи имаха четирите най-добри от веригата състезания "Млад гросмайстор" във всяка възраст. Нашият отбор бе съставен от Емил Стефанов, Мария Васова, Тодор Георгиев и Васил Методиев. В стартовия лист до 16 г. Емо бе на четвърта позиция с ело 1929.

Състезанието започна перфектно за младата великотърновска надежда. В първия кръг Стефанов, който т.г. е шампион по ускорен шах до 14 г. и бронзов медалист по класически шах до 20 г., победи с белите фигури Мира Сархан от Обединените арабски емирства, а във втория с черните направи реми с друг от финалистите, излъчени в Трявна - Тодор Георгиев. Последваха три поредни победи - над Николай Христов, Боряна Петрова и шампиона до 14 г. Мартин Петров, което позволи на Емил Стефанов да оглави убедително класирането.

В шестия кръг той направи реми с черните фигури с Дарио Дерешки, а решаваща за крайния изход бе партията му срещу брата на Мартин - водача в ранглистата Владимир Петров. Поредната победа даде на великотърновеца огромен шанс за крайното първо място, като му бе достатъчно и едно реми в последните две срещи, за да завърши първи. В 8-ия кръг Емо отстъпи с черните фигури на Мария Васова, а в последния завърши реми с Веселин Методиев, което му бе напълно достатъчно.

Така Стефанов финишира на първото място с 6.5 т., колкото събраха и Дарио Дерешки и Владимир Петров, но бе с по-добри директни показатели.

За първото си място в общото класиране той получи златен медал и парична премия, а още по-ценен бе призът за победата му и в своята възраст до 14 г. - купата от името на световния шампион Веселин Топалов, връчена му от главния организатор Борис Христов.

Тимът му "Млад гросмайстор" стана победител и в отборното класиране, за което четиримата състезатели получиха отборна купа и златни медали. Още в началото българските шахматисти получиха от домакините и фланелки с националния герб и трибагреник.

"Изключително доволен съм от постигнатото. Хареса ми и това, че имах възможността да общувам със свои връстници - шахматисти от различни страни", заяви Емил Стефанов.

"С този успех Емил се утвърди за пореден път като един от лидерите в своята възраст не само в България. Доближи се плътно до важната рейтингова граница от 2000 т., която аз вярвам, че ще премине още при следващото си участие от 11 до 17 август в открит международен турнир в Румъния. В момента това е най-силната възрастова група у нас, има явна разлика в класите между 14-годишните и 16-годишните в полза на по-малките. Да не говорим, че има пропаст между тях и следващата ги група до 12 г. Изключително силната конкуренция помага на няколко състезатели едновременно да израстват бурно в последните години. Представянето на Емо не е изненадващо, по-скоро той бе настроен за реванш за представянето си на държавното първенство до 14 г., когато поради заболяване не успя да влезе сред медалистите. Изненадата бе тогава, а сега представянето му бе един закономерен реванш срещу същите противници, подсилени с някои от най-силните състезатели до 16 г.", коментира председателят на ШК "Етър" Николай Йорданов.

Победител в турнира при 12-годишните стана Виктор Боев със 7.5 т., при 10-годишните първи е Валентин Митев със същия актив, а при 8-годишните - Георги Колев с 9 точки.