България постигна нелека победа с 2:1 при гостуването си на Малта, в световна квалификация, играна на стадион "Та Кали" в Ла Валета. Това бе трети успех за българския тим в група В, който ни донесе общ сбор от 13 точки, и ни върна на второ място в класирането, като пред нас е само Италия.

България се нуждаеше от задължителни три точки, за да продължи битката за Мондиал 2014, и независимо, че се измъчи накрая, изпълни задачата си. Любослав Пенев избра силно офанзивен състав да започне световната квалификация между България и Малта. Ради Димитров влезе като титуляр по дясното крило, където се движеше в предни позиции във всяка удобна ситуация. Наказаният за мача с Италия Георги Миланов получи също място в стартовия състав, както и Емил Гъргоров в центъра на нападението.

Въпреки че води почти изцяло играта в Малта, българският тим изживя няколко инфарктни момента в началото и в края на срещата. След като допуснаха гол, играчите на Любо Пенев приеха изцяло съперника в своята половина, и имаха късмет, че на малтийците не им достигна и майсторство, за да завършат успешно още някоя от атаките си, и да изравнят.

Трудни, но сладки три точки за България от Малта, баражът остава на дневен ред

източник: LAP.bg

Още в първата минута Ерера центрира по трева в наказателното поле, там Шембри засече и за съвсем малко топката не влетя в мрежата на Ники Михайлов. Малко след това удар на Аджус с глава прелетя на сантиметри над напречната греда.

Радослав Димитров внесе спокойствие в българския лагер, като се разписа в деветата минута, с уникално попадение. Димитров се опита да центрира, а вратарят Хабър вместо да отрази, сам си довкара топката точно под гредата.

В 15-та минута малтийците стигнаха и до най-добрия си шанс за гол - Фаила изпълни пряк свободен удар, фронтално срещу Михайлов, от пред дъгата на наказателното поле, българският вратар леко отклони топката, а тя се удари в дясната му греда, и излезе.

След този първи четвърт час обаче, на терена вече имаше само един отбор – България. Атакуващите футболисти на Любо Пенев успяваха с няколко хода да матират съперника, и да излизат на позиции за стрелба, по най-разнообразни начини.

Тодор Неделев и Ивелин Попов по двата фланга бяха непрекъсната опасност за Малта, а Георги Миланов и Гъргоров бяха почти постоянно присъствие в наказателното поле. Попов, Гаджев, Гъргоров и Неделев опитаха и далечни удари, но топката така и не влезе повече в мрежата през първото полувреме.

Трудни, но сладки три точки за България от Малта, баражът остава на дневен ред

източник: LAP.bg

След почивката, нещата отново тръгнаха по-добре за Малта. В 52-та минута домакините удариха втора греда. Шембри влезе на скорост, между трима играчи на България, излезе очи в очи с Михайлов и стреля от 12-13 метра, топката се удари в основата на левия стълб.

Точно 50 минути след първия гол, България за щастие успя да вкара и втори, чрез Емил Гъргоров, който стреля точно за 2:0, в 59-та минута. Георги Миланов бе изведен точно от Гъргоров в наказателното поле, отляво. Хабър успя да избие от краката на Миланов, но топката попада на крака на Гъргоров, и той от 10 метра беше безпощаден.

Последваха доста промени в двата състава, но България започна да играе по-пасивно, и даде последните 15 минути на Малта. Заключителният четвърт час бе истинско мъчение за нашите футболисти. Те приеха в своята половина действията, и в 78-та минута Ерера вкара, след двойно подаване с Вела, след което стреля прецизно от 12-13 метра.

В 80-та минута България можеше да реши всичко, след грешка на малтийската защита, която остави Ивелин Попов сам с топката отляво, той успя да центрира успоредно на гол линията, но Камилиери изби точно преди Делев да засече във вратата.

Финалните минути преминаха в изсипани топки от страна на малтийците към Ники Михайлов, но за щастие, не се стигна до изравнително попадение, и България изстрада успеха си, и спечели ценните три точки, които ни доближиха още малко до баражите за Мондиала.

Трудни, но сладки три точки за България от Малта, баражът остава на дневен ред

източник: LAP.bg