Литекс постигна повече от изразителна победа с 4:0 над Локо Сф в мач от 15-я кръг на А група. Ловчанлии продължиха добрата си серия, като останаха непобедени на своя стадион от началото на сезона. Спечелените 3 точки изведоха възпитаниците на Златомир Загорчич еднолично на върха, поне до мача на Лудогорец с Черноморец. Същевременно, поражението дойде в момент, в който Локо Сф се намираше в подем. Футболистите на Стефан Генов натрупаха победи срещу Ботев Пд с 3:2 и срещу Пирин ГД с 2:0.

Головете за успеха на Литекс в днешната среща бяха дело на Джордан, Армандо Ваюши, Симеон Славчев и Момчил Цветанов. Локо Сф не можа да стигне до почетно попадение.

Литекс имаше превес през първите 45 минути, но успяха да материализира само едно от своите положения и то в самия край на полувремето. Възпитаниците на Златомир Загорчич започнаха добре мача, но и Локо Сф имаше своите шансове.

По-малко от 10 минути след началото на двубоя, Литекс стигна до първа добра възможност. При чудесен пробив на Ваюши от ляво, топката стигна до Юрген Джазула, който стреля от движение, но неточно. Малко след това Димитър Илиев пусна хубав пас към Марикьос, но Евгени Александров показа бдителност и изчисти. В 23-ата минута дойде и една от най-хубавите ситуации за първото полувреме. Симеон Славчев с едно докосване пусна към Джазула, който от движение с удар извън границите на наказателното поле стреля и принуди Валентин Галев да демонстрира класа. Стражът на Локо Сф извади в корнер, след изпълнението на който обаче не последва опасност. Само 4 минути след това Момчил Цветанов падна в наказателното поле, а играчите на тима от града на люляците претендираха за дузпа, главният рефер обаче посочи играта да продължи.

В 32-ата минута столичните железничари имаха отлична възможност. Дани Пеев получи топката пред наказателното поле и шутира силно, но Евгени Александров отрази с вещина. Последваха силни минути за ловчанлии, като в 40-ата минута тимът на Загорчич отново претендираше за дузпа. Цветков стреля в наказателното поле, а според домакините е имало игра с ръка на Йованович, главният съдия обаче остана безмълвен. Малко преди края на първото полувреме, добрата игра на домакините бе възнаградена с гол. В 44-ата минута Джордан се възползва от неубедителна игра Матютю и Йованович, открадна топката и от около 8 метра откри за 1:0.

С подновяването на играта, Литекс продължи да доминира, все пак и Локо Сф имаше своите моменти. В 50-ата минута гол на възпитаниците на Стефан Генов бе отменен. Гаел игра непозволено спрямо бранител на Литекс и пусна почти успореден пас на голлинията към Дани Пеев. Последният се разписа, но попадението не бе зачетено заради маркирано нарушение. Само 3 минути след това Литекс удвои преднината си. В 53-ата минута Армандо Ваюши с хубав удар с десния крак от границата на наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Гаел за 2:0. В 65-ата минута резултатът стана класически. Джазула центрира от фаул от дясно по атаката на Литекс, а Симеон Славчев засече от воле и прати топката за трети път в мрежата на Валентин Галев – 3:0.

В 72-ата минута ловчанлии можеха да нанесат своя окончателен удар. Петър Златинов напредна от дясно по атаката на Литекс, навлезе в наказателното поле, опита да върне към точката на дузпата, но се получи рикошет. Топката стигна до Ваюши, който опита да прехвърли Галев, но не успя. При ответната атака Локо Сф получи правото да изпълни фаул, Маркиньос стреля, но топката мина в страни от вратата на Евгени Александров.

Четвъртият гол за Литекс бе дело на Момчил Цветанов, който бе изведен добре от Ваюши в 87-ата минута и с техничен удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Локо Сф - 4:0.

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

С успеха Литекс излезе еднолично на върха в класирането с 34 точки. Вторият Лудогорец има 31 точки, но и мач по-малко. Локо Сф е 8-и с 19 пункта. В следващия кръг Литекс гостува на Ботев Пд, а Локо Сф посреща Любимец.