Отборът на Ботев Пловдив надделя над ЦСКА в дербито на 20-ия кръг на А група. „Канарчетата“ записаха ценен успех над „червените“ с 2:1 на препълнения стадион „Сристо Ботев“ в Пловдив. Головете за домакините бяха дело на капитана Иван Цветков от дузпа и резервата Мариан Огнянов. За гостите от София точен бе Ивайло Чочев.

Това е първият успех за Станимир Стоилов над ЦСКА, откакто специалистът е начело на Ботев Пловдив. Двубоят ще се запомни и с фактът, че след двумесечно лечение на травма, в игра за „жълто-черните“ се завърна звездата на тима Тодор Неделев, който от догодина ще играе за немския Майнц 05.

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

След равностойна игра в първите няколко минути, първата опасност дойде пред вратата на ЦСКА. Йордан Христо проби добре отдясно и центрира в наказателното поле, където Ромарио бе оставен абсолютно непокрит. Нападателят овладя и стреля незабавно, но Валентин Илиев успя да избие топката.

Ботев продължи да атакува предимно отдясно, където Жереми Фо-Поре изпитваше сериозни трудности с набезите на Христов. След ново негово центриране, топката се озова на другия фланг, откъдето отново бе центрирана към Иван Цветков в малкия пеналт. Нападателят се опита да играе с глава, но след леко съприкосновение с Фо-Поре се строполи на земята. Първоначално главният съдия Ивайло Стоянов показа играта да продължи, но след консултация с допълнителния рефер, посочи бялата точка. Решението на Стоянов предизвика бурни реакции от страна на „червените“, а капитанът на гостите Валентин Илиев бе декориран в жълто.

В крана сметка зад топката застана потърпевшият Иван Цветков, който с малко доза късмет успя да преодолее Томаш Черни и да открие резултата в полза на Ботев. Преди да влезе в мрежата, топката се отклони в левия страничен стълб на вратата.

След гола ЦСКА се опита да отговори мигновено, но опасностите пред Страховяк се изчерпаха с няколко остри центрирания от корнер. В 18-ата минута „червените“ пропуснаха най-чистото си положение чрез Марсиньо. Бразилецът успя да изненада всички с нестандартен удар по диагонала от около 23 метра, но за негово нещастие топката срещна десния стълб на вратата на Страховяк.

В 28-ата минута Абел Анисе имаше уникална възможност да увеличи преднината на своя тим. След поредният пробив на Христов по десния фланг, топката бе центрирана в малкия пеналт, където Анисе бе оставен абсолютно непокрит, стреля с глава, но не успя да уцели вратата. В минутите до края на първата част темпото на игра значително спадна, а двата тима трудно съумяваха да създадат нещо интересно пред двамата вратари.

Втората част започна по най-добрия начин за ЦСКА. Тимът на Стойчо Младенов успя да изравни резултата още с първата си атака към вратата на Страховяк. Апостол Попов получи на десния фланг и центрира много добре в наказателното поле, където Чочев бе оставен сам и с глава изравни резултата.

Малко по-късно, почти при идентична ситуация, Чочев отново бе оставен непокрит на далечната греда, но този път вратарят на домакините бе на мястото си и улови топката. ЦСКА продължи да играе по-добре от своя противник, но противно на логиката, домакините Ботев бе тимът, който успя да излезе напред в резултата след груба грешка на вратаря Томаш Черни.

Вандер проби добре отляво и центрира в малкия пеналт, където бранител на „червените“ успя да избие с глава. Топката обаче попадна във футболист на домакините, който стреля от въздуха. Черни не успя да избие и подари коженото кълбо на Мариан Гонянов, а нападателят от два метра я прати в мрежата за 2:1. Вратарят на гостите имаше претенции за засада, но телевизионните повторения показаха, че такава не съществува.

Във временното класиране Ботев Пловдив е трети с актив от 37 точки. Толкова има и четвъртият Локомотив Пловдив, а ЦСКА заема петата позиция, с две точки по-малко.