Кървава драма в Лясковец. Психично болен и въоръжен застреля полицай и рани други трима, след като предния ден предупредил, че ще стреля по децата от училището в съседство, които не понасял. 53-годишният Петко Савов откри безразборна стрелба в 5 часа тази сутрин, след което се барикадира в дома си, предава DarikNews.bg.

След няколкочасови преговори с психолози стрелецът бе обезвреден и изведен от дома, в който се бе барикадирал. Петко Савов е ранен и откаран в лечебно заведение.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е на мястото на инцидента. Малко след 09.30 часа в Лясковец пристигнаха и два автомобила на специализирания отряд за борба с тероризма, както и четири микробуса с маскирани полицаи.

Останалите хора, които се намираха в сградата, в която живее стрелецът, бяха изтеглени на третия етаж на кооперацията, тъй като нямаше как да бъдат изведени, защото мъжът бе на първия етаж.

Няма опасност за живота на ранените полицаи

Управителят на великотърновската болница заяви пред Дарик, че тримата ранени полицаи са в добро състояние и няма опасност за живота им. Стабилизирани са от лекарските екипи. Те са били простреляни със сачми в ръцете.

Акцията на полицията

Акцията на полицията е започнала в ранните сутрешни часове. Опитали са се да изземат боен арсенал от дома, при което мъжът се е барикадирал и е открил стрелба. Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили.

В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

Мъжът заплашвал, че ще застреля играещите деца в двора на училището

Петко Савов се дразнел на децата от училището, което се намира в близост до къщата. Писал до директора, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва. На свой ред директорът е информирал полицията.

В интервю за Дарик главният секретар Светлозар Лазаров заяви, че мъжът е заплашвал многократно, че ще застреля играещите деца в двора, като последната заплаха е от вчера.

Директорът на училище „Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров потвърди пред Дарик, че е подал сигнал за заплахите на Петко Савов на 20 февруари в полицията. След това е имало период на разследване и се е стигнало до извода, че той представлява заплаха за учениците. Затова тази сутрин е предприета акцията.

Мъжът живее в триетажна кооперация, която се намира в близост до втория корпус на СОУ „Максим Райкович" в Лясковец. Училището е разделено на две части, а спортната площадка на школото сочи точно към триетажната кооперация. В близост е и градската поликлиника в Лясковец.

По разкази на деца от училището мъжът наистина ги е заплашвал с оръжие, че ще ги застреля и е бил изнервен от присъствието им в района.

Жители на Лясковец разказаха, че Савов от няколко години има психически проблеми. Преди това е работил в железниците, бил е и ловец. Най-вероятно е придобил ловното си оръжие законно.

В кооперацията мъжът живее заедно с майка си, за която се предполага, че се намира с него в жилището.

Според очевидци мъжът е стрелял многократно в ранните сутрешни часове.