Крим гласува „за" отцепване от Украйна и присъединяване към Руската федерация с изключително висока избирателна активност - над 75%. Подкрепата си за проруското бъдеще на украинската автономна република дават почти всички гласували. Референдумът беше заклеймен като незаконен от целия Западен свят - Съединените щати, в лицето на президента Обама, обявиха, че никога няма да признаят легитимността на вота, предава Нова телевизия.

Според първите официални резултати, получени след преброяването на над 50% от бюлетините в Кримската автономна република и самостоятелния град Севастопол, 95,5% от гласувалите са предпочели Крим да поиска включването си в Руската федерация.

Около 93% от избирателите гласуваха на обощокримския референдум в неделя за присъединяването на Крим към Руската федерация, съобщи ИТАР-ТАСС. Седем процента предпочетоха Крим да запази статуса си на част от Украйна - това са данните от екзит пола, проведен от Републиканския институт за политически и социологически изследвания по поръчка на агенция Кримиинформ.

Неделната нощ се превърна в истински празник за хиляди жители на Крим, след като очакваният резултат от референдума беше потвърден - в столицата Симферопол звучеше химнът на Русия.

Сергей Аксионов, който пое функцията на премиер в автономията, след като проруски паравоенни формирования окупираха полуострова, обяви пред множеството, че още днес ще поиска от Москва да приеме Крим като част от Руската федерация. Отиваме си у дома, заяви Аксионов.

По всичко личи молбата му ще бъде удовлетворена от Кремъл - руският президентВладимир Путин потвърди, че ще уважи искането на кримското население, въпреки че проукраинската част от това население бойкотира референдума. Путин е изразил тази позиция в спешен телефонен разговор с американския си колега Барак Обама, въпреки предупрежденията от Белия дом за неминуеми санкции. Обама е подчертал, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Москва ще си плати за това.