Тържествата по случай 100-годишнината на Левски вече започнаха, а кулминацията ще бъде на 23 и 24 май, каза на пресконференция в Пресклуб "България" председателят на СК Левски Стоян Хранов.

Хранов подчерта, че в началото Левски е започнал с 4 спорта, като най-популярна е била гимнастиката.

"Създаването на Левски е през 1914 година и ние няма да се опитваме да променяме историята. Който си въобразява, че Левски започва от Тити Папазов, Стоян Хранов и Тодор Батков, греши. Ние сме длъжни да направим едно тържество на морала и силата. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 май", сподели Стоян Хранов и похвали усилията за възраждането на забравени спортове.

"Левски сега има 42 клуба в над 30 вида спорт. Възстановиха се спортове като водна топка, колоездене, шахмат. Тайбе Юсеин вчера взе медал, Станка Златева ще се бори. Правим всичко възможно да поддържаме огъня. Футболът обира каймака, но не бива да се пренебрегват успехите на баскетбола".

Бе подчертано, че СК "Левски" е най-големият спортен клуб в Европа, който развива близо 40 спорта. През своята 100-годишна история спортистите на Левски са спечелили над 1000 медала от престижни международни първенства:

От Олимпийски игри – 15 златни, 42 сребърни и 26 бронзови

От Световни първенства – 107 златни, 107 сребърни и 156 бронзови

От Европейски първенства – 159 златни, 151 сребърни и 164 бронзови

Световни купи – 13

Европейски купи – 7

Европейски клубни шампиони - 6

Старши треньорът на БК Левски Тити Папазов беше категоричен, че Левски винаги ще бъде пред ЦСКА и подкани всички фенове да покажат защо Левски е наричан "отборът на народа".

"Изразявам благодарност към г-н Хранов, защото той държеше на клубовете извън футбола. И до ден-днешен за мен е необяснимо как от 2-милионна София "Герена" всеки път не е пълен. Левски има най-великото нещо – името на Апостола. Това ми се струва, че не го ценим. Ако "Левски" е отборът на народа, има възможност да го докаже на 24 май. Убеден съм, че няма по-обичано нещо в държавата. Трябва да признаем, че има един друг клуб, който има много големи успехи, но той е създаден много по-късно, 34 години по-късно. Не можем да отричаме успехите на ЦСКА. Но винаги Левски ще бъде пред ЦСКА. Когато Левски е на колене, трябва да се появи синята общност. За да оправдаем защо имаме тази привилегия да се наричаме отбора на народа", коментира баскетболният треньор.

Легендата в гимнастиката Васил Парушев допълни, че програмата "100 години Левски" започна от септември 2013 г. и досега са наградени над 290 видни спортисти в различните спортове: аеробика – 14, водна топка – 1, лека атлетика – 111, плуване – 19, синхронно плуване – 3, скокове във вода – 7, спортна гимнастика – 44, таекуондо – 7, художествена гимнастика – 80, шахмат - 4. В близките дни предстои голямо награждаване на баскетбола, борбата и тениса. /БГНЕС