Италианският съд постанови бившият министър-председател на страната и милиардер Силвио Берлускони да положи една година обществено полезен труд заради данъчни измами.

Собственикът на Милан ще трябва да спазва вечерен час и ще има наложено ограничение на движение. Все още не са известни подробности около присъдата.

По-рано италианските медии съобщиха, че адвокатите на Берлускони са поискали той да полага обществено полезен труд веднъж седмично в център за хора с увреждания и възрастни хора близо до имението си в покрайнините на Милано.

Босът на Милан получи присъда от една година по делото, което се отнася за закупуването през 90-те години на права за телевизионно разпространение от бизнес империята му Mediaset. Съгласно италианските закони, той няма да лежи в затвора, защото е на над 70-годишна възраст. Също така присъдата му може да бъде намалена на 9 месеца за добро поведение.

Берлускони ще трябва да се съобразява с наложените му ограничения за движение, въпреки че условията са по-леки в сравнение с домашния арест. Според стандартните правила, той не би имал правото да напуска границите на провинция Ломбардия, чиято столица е Милано и ще трябва да получи специално разрешение, ако иска да пътува до Рим заради политически ангажименти.

Берлускони продължава да бъде формален лидер на опозиционната партия Форца Италия и е лидер на кампанията за изборите за европейски парламент. Той пледира невинност за всяко престъпление, в което някога е бил обвинен. Той често отправя обвинения срещу италианската съдебна система в заговор за изключването му от политиката, защото има леви виждания.

В момента той води две други съдебни дела. По дело, което ще започне на 20 юни, той ще обжалва присъда от 7 години затвор и доживотна забрана за достъп до парламента заради секс с непълнолетна 17-годишна проститутка и злоупотреба със служебните си правомощия. Срещу него има дело и за плащане на подкуп в размер на три милиона евро. Той е подкупил лявоцентристки сенатор, за да се присъедини към неговата партия през 2006 г. /БГНЕС