Алманахът на българския баскетбол, събран в два тома, и озаглавен „Баскетболът – игра на личностите“, събра в Музея на спорта редица именити български баскетболисти, треньори и деятели, за своето представяне.

Легендите от златните години на женския ни баскетбол, много бивши национални състезатели, и ръководителите на този спорт уважиха труда, събран от журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова и Хари Латифян, Любомир Нешев и Иван Вълчанов, в рамките на последните две години.

Специални послания и благодарности от трибуната отправиха освен Михаил Делев, също така президентът на БФБ Георги Глушков, Калинка Симанова, Петкана Макавеева, Пенка Стоянова, и журналистът Тодор Димитров.

Федерацията използва случая, за да награди и за заслуги Цвятко Барчовски.

От церемонията обаче отсъстваха настоящи треньори и състезатели в българското първенство. Единственият представител на по-младото поколение на презентацията на алманаха бе Тодор Стойков, а Цветан Антов бе там като единствен от треньорите в НБЛ, повечето от които днес имат мачове за първенство. Нито един действащ баскетболист не присъства на представянето.

26 истории, събирани с помощта на покойната журналистка Надежда Богданова, са в основата на алманаха. В него има и подробна статистика, извадена от архивите на „Народен спорт“.

Цената на двата тома е 30 лева, като заявки ще могат да бъдат правени в централата и на сайта на федерацията и чрез BGbasket.com. Алманахът ще се продава и по време на двете Европейски първенства за подрастващи (юноши до 18 и жени до 20 години), на които България ще бъде домакин през лятото в залите „Универсиада” и „Армеец 2”.