Националният отбор на България за младежи постигна победа с 3:0 в първата си официална контрола срещу отбора на Белгия.

Възпитаниците на старши треньора Николай Желязков не срещнаха трудности и успяха да се наложат и в трите сета съответно с резултат 27:25; 25:19 и 25:17. По договорка на двата треньорски щаба се изигра спаринг от 5 гейма.

В четвъртата част на титулярите в българския отбор беше дадена почивка. Въпреки това, останалите в игра млади български волейболисти успяха да се наложат срещу своите противници, затваряйки гейма при 25:22.

Щабовете на България и на Белгия се разбраха петия сет да се играе като тайбрек. Играта обаче тръгна точка за точка, като в крайна сметка с позитивен резултат се поздравиха белгийците, записвайки 19 пункта на своята сметка. Българите се отчетоха съответно със 17.

По време на целия мач, лъвовете демонстрираха стабилна игра във всички компоненти.

Най-резултатен за българския тим стана Трифон Лапков, който отбеляза 18 точки. По 11 пък добавиха центровете Красимир Георгиев и Николай Къртев.

Утре предстои да се изиграе и втората контролна среща между отборите на България и Белгия.

През следващата седмица момчетата на Николай Желязков ще срещнат на игрището и своите връстници от Испания.

Контролите срещу тези два отбора са част от подготовката на младежкия национален отбор на България за Европейската квалификация, която ще се състои в периода 25-27 април в София. Съперници на българския отбор в турнира ще бъдат отборите на Гърция, Холандия, Англия.

Победителите в отделните групи се класират за финалите, а отборите, класирали се на второ място, както и най-добрият трети,ще играят помежду си между 10 и 13 юли, за да излъчат още три отбора, които ще участват на финалите.