Успешно завърши Световният MXGP/ MX2 и Европейски EMX 125-250-300 шампионат по мотокрос в Селиево. В продължение на 2 дни световният елит в мотокроса беше гост на мотополигон „Горна Росица” край град Севлиево.

По време на 2-та състезателни дни над 30 000 човека изгледаха състезанията в различните класове, а представители на над 35 чуждестранни медии отразиха случващото се, както и потенциална зрителска аудитория от над 1 млрд. души от цял свят, благодарение на преките предавания на различните телевизии.

Тази година мотополигон „Горна Росица” изненада състезателите с нови подобрения на състезателното трасе. Общо 2 нови отсечки с дължина над 300 метра и 16 нови модифицирани елемента на трасето. Въпреки дъжда, който се изля над цяла България и не подмина Севлиево, организаторите се справиха отлично и поддържаха трасето денонощно. Състезатели и треньори отличиха „Горна Росица”, като за пореден път се обединиха около мнението, че трасето заслужено е определено за №1 в света.

По време на официалното откриване председателят на комисия „Мотокрос и супермото” към Международната федерация по мотоциклетизъм д-р Волфганг Сръб приветсва с добре дошли всички, честити Великден и призова българското правителство да помогне на мотоциклетизма в нашата родина, защото би било срамно страната с най-добри трасета в света да остане без домакинства на международни състезания от догодина. От своя страна председателят на Организационния комитет на Grand Prix Bulgaria 2014 Румен Петков похвали родните състезатели и федерацията по мотоциклетизъм, като заяви, че е срамно на такъв шампионат да не присъства нито един представител на властта, нито дори депутат от региона.

Трима българи взеха участие в Grand Prix Bulgaria 2014, като най-добре се представи Майкъл Иванов (КТМ) , който в клас EMX125 се класира на изключително престижното второ място в общото подреждане и зае 4-та позиция с актив от 62 точки в генералното класиране. Другият ни представител, който дебютира във 2 кръг на Европейски шампионат в този клас, Георги Георгиев остана 35-ти в общото подреждане. Победител в този клас стана Дави Поотес (КТМ) от Холандия, трети се нареди Томас Силейка (КТМ) от Латвия.

Петър Петров зае престижното 6-то място след двата манша и завоюва 28 точки за генералното класиране, където се намира на 13-а позиция с актив от 70т. Победител в неговия клас стана Джефри Херлингс (КТМ), Холандия, втори се класира Арнау Тонус (Кавазаки), Швейцария, а трети остана Жорди Тишие (КТМ), Франция.

Следващото състезание от Европейския шампионат в класовете EMX65-85cc ще бъде на 27 април в Троян, като успоредно ще се проведе и 2-ри кръг на Републикански шампионат в отделните класове. Световният шампионат пък продължава с участието на Петър Петров на 4 май в Холандия.

След края на Световния и Европейски шампионат от Българска федерация Мотоциклетизъм заявиха, че ще продължат да работят ежедневно, както досега, за развитието на този спорт у нас, но правителството трябва да спази своите обещания към федерацията за отпускането на финансови средства, с които за вбъдеще да бъдем отново домакини на кръгове от Европейски и Световни шампионати.