Шампионската лига е може би най-любимият турнир на Жозе Моуриньо и той не го е крил никога. Португалецът ще се превърне в един от символите на надпреварата във вторник.

Тогава той ще изведе за рекорден осми път свой отбор на полуфинал в най-комерсиалния футболен турнир. Досега никой друг треньор не може да се похвали с такова постижение.

Специалния го е правил с четири различни тима. Той е довеждал поне до предпоследното стъпало в надпреварата Порто, Челси, Реал Мадрид и Интер.

До тази година той делеше челната позиция със сър Алекс Фъргюсън, който вече прекрати кариерата си. Легендарният шотландец е извеждал седем пъти Манчестър Юнайтед до полуфинал в Лигата.

Марчело Липи има пет достигания до предпоследното стъпало, колкото и Мигел Муньос с Реал Мадрид през 60-те и 70-те години на миналия век.

С толкова още са Луис ван Гаал (с Аякс, Байерн и Барселона), както и Хосеп Гуардиола (с Барселона и Байерн). Всъщност испанецът е единственият, който може да оспорва този рекорд с Моуриньо в бъдеще.

Първият полуфинал на Моуриньо е с Порто преди десет години. Тогава той стига и до трофея след победа на финала над Монако с 3:0.

След това следват две достигания до тази фаза с Челси през 2005 и 2007 г., но ги губи от Ливърпул и двата пъти.

След това през 2010 г. стига с Интер до полуфинал, а впоследствие печели и трофея. От тогава насам всяка година Моуриньо води тима си до предпоследното стъпало.

Последните три години обаче все не успяваше да го прескочи с екипа на Реал Мадрид. Тази година има шанс и с Челси да преодолее прокобата на полуфиналите в битката с Атлетико Мадрид.