С пореден голям успех - престижно трето място в крайното отборно класиране и с индивидуална вицешампионска титла, се завърна пловдивският велотим "Цар Симеон 1898" от приключилата наскоро силна Международна колоездачна обиколка на гръцкия остров Крит.

Индивидуалният успех за „царистите” донесе младият талант от школата Велизар Фурлански, който се нареди на второто място в крайното подреждане в класацията  при младежите до 23-годишна възраст в известното още като "Турът на Казанзакия" състезание.

Фурлански, който за първа година се състезава при мъжете, след като през миналия сезон бе сред лидерите на юношеския и младежкия тим на пловдивския клуб, бе изпреварен единствено от представителя на домакините Димитриaдис от тима на „Астерас”. Велизар показа видимо израстване като състезател и работеше много активно заедно със своите съотборници.

Въпреки, че „царистите” участваха на надпреварата в южната ни съседка с трима свои абсолютни дебютанти в мъжкото колоездене,  пловдивчани се показаха като солиден и тактически много дисциплиниран тим, като всеки един от състезателите му „работеше” активно и в добър синхрон за високия отборен приз.

И за да бъде успехът на пловдивчани в Гърция пълен, лидерът и капитан на мъжкия отбор  – Пламен Димов спечели и една престижна премия за активност. Това стана в четвъртия етап от велонадпреварата, когато на 65-тия километър Димов се откъсна от основната група и избяга от останалите с повече от минута аванс, за да финишира първи за спечелването на премията.

Победител  в "Турът на Казанзакия" стана испанският ас на педалите Де ла Фуентес, който сега кара за елитния турски клуб "Коняспор Шекер”. Мачото от Мадрид бе най-добър по маршрута около култовия Ираклион, който включваше пролог и 3 специални етапа, с 2 тежки прехода от 110 и 120 км в първите два състезателни дни и 77-километров атрактивен колокритериум по улиците на Иракли в заключителния етап.

Като цяло Международната колоездачна обиколка на гръцкия остров Крит тази година бе изключително силна. Освен Де ла Фуентес, във велонадпреварата участва и испанската звезда Хуан Хосе Кобо – шампион и бивш победител в престижната Международна колоездачна обиколка на Испания през 2011 година. Нека припомним, че тогава Кобо победи във "Вуелтата", след изключителна самостоятелна езда в 15-тия етап от състезанието - 142,2 километра от Авилес до Алто дел Англиру, като изпревари с 48 секунди Воут Пулс от Холандия, Денис Меншов от Русия и лидера Брадли Уигинс от Великобритания.

Сега, на тура на Казанзакия обаче Кобо, който също бяга за "Коняспор Шекер”, не успя да спечели и остана втори в крайното генерално класиране, след съотборника си Де ла Фуенсес. Трети се нареди звездата на елитния полски тим "Марк Поло" - Яцек Градек.

Иначе тази година Международната колоездачна обиколка на гръцкия остров Крит събра  над 100 силни състезатели от цяла Европа.

Отборът на "Цар Симеон 1898" - трети, Фурлански стана вицешампион при младежите в колоезденето

Стартът бе както за индивидуално, така и за отборно класиране и в него се пуснаха тимове от България, Испания, Хърватска, Словения, Гърция, Унгария, Сърбия, Холандия и Германия.