Душко Благовестов си осигури най-малкото бронзов медал в катeгория до 56 кг от световното първенство по бокс за младежи и спечели квота за младежките олимпийски игри в Нанджинг, Китай през август.

Добрата новина дойде след победата му в ¼-финалния мач срещу китаеца Лонг Ван по точки. Младият варненец, европейски вицешампион от София 2012 г., беше по-добър в целия двубой и стигна до успеха с 2:1 съдийски гласа (30:27, 27:30, 30:27).

„Доволен съм. Съперникът му беше удобен и виждах всеки негов удар. Наистина се чувствам добре и всеки следващ мач ми се получава все по-добре. Дори имах усещането, че този ми беше най-лесният. Влязох в състезанието с мисълта за титла и ще я гоня до края”, заяви Благовестов.

Съперник на Душко на полуфинала в сряда ще е силният кубинец Хавиер Ибанес, който победи по точки Тама Салем от Алжир.

Според специалистите Ибанес е смятан за основен фаворит за титлата в тази категория. Той е шампион на Куба на всички нива и двукратен победител в най-силния европейски турнир за подрастващи „Мемориал Павлюков”.

„Гледал съм го, но не съм играл срещу него. Утре ще видим”, бе кратният коментар на Благовестов относно съперника.

Благовестов донесе първия медал за България от световното, а с шансове за това са и останалите ни претенденти, които ще се качат на ринга днес: Даниел Асенов (52), Николай Чавдаров (75) и Благой Найденов (81).