Три дни преди срещата със Славия футболистите на Берое ще се включат в „Голямото нощно четене”, което ще събере млади хора от Стара Загора в една от най-красивите книжарници на града – „Приятели”. Беройци ще бъдат там в 20 ч., а с това събитие ще бъдат закрити Националният поход на книгата и Маратонът на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право - 23 април.

Независимо, че футболистите ще бъдат гости, „теренът” няма да е чужд: в приятелска атмосфера, с игри и забавления, те ще прочетат откъси от свои любими книги, ще разкажат интересни случки около четенето в тяхното детство, ще говорят за любовта си към футбола и към книгите.

Всички присъстващи ще могат да закупят книги с отстъпка, а феновете на старозагорския тим ще получат автографи от любимите си футболисти, за да запечатат спомена от вечерта.

На среща с треньорите на отбора представителите на организацията обясниха, че подобни кампании са подкрепяни от световноизвестни футболисти от някои европейски отбори: „Звездите четат” е инициативата, в която участват отбори от Висшата английска лига и едни от най-активните й поддръжници и застъпници са популярните Франк Лампард (който е и автор на собствена серия футболни книжки за деца), Ашли Йънг, Джолиън Лескът и др.

Подобни кампании са насочени към подрастващите, които харесват футбола, но не обичат да четат и има риск да не завършат образованието си. Резултатите, които децата постигат след участие в образователно състезание, свързано с четенето, в което ментори са футболните звезди, са изумителни - напредък в развитието си: нещо, което участниците са постигали поне за 6 месеца, сега постигат за 2 месеца. Девет от 10 от подрастващите споделят, че са започнали да четат, защото футболистите четат.

„Резултатите от подобни кампании в Европа са толкова впечатляващи, защото зад тях стои една целенасочена социална и образователна политика на държавата. С удоволствие и отговорност се включваме в „Голямото нощно четене” на Стара Загора, защото сме убедени, че когато футболистите използват влиянието си върху младите хора за нещо добро, то непременно е успешно и дава резултат” - каза на срещата Петър Хубчев.