Националният отбор на България за юноши до 17 г., който догодина ще участва във финалите на Евро 2015 в България, записа три загуби на приятелския турнир в сръбския град Стара Пазова. Въпреки негативните като цифрово изражение резултати обаче в игрови план момчетата на селекционера Александър Георгиев обраха овациите на специалистите, присъствали на турнира на УЕФА. Дори съперниците ни в мачовете - Сърбия, Румъния и Чехия, отбелязаха, че са победили повече с късмет и демонстрираха респект от представянето на българския тим.

Събитията се развиха изключително драматично още в първия мач със Сърбия, когато "трикольорите" останаха с човек повече на терена още в 9-ата минута заради червен картон на сръбски полузащитник, който спря с нарушение отзад откъсващия се сам срещу вратаря Валери Христов. До края на мача България тотално доминираше на терена, но футболистите ни пропиляха 7-8 чисти голови положения. Най-фрапантното от тях дойде минута преди края, когато Тонислав Йорданов от "Литекс" с красиво изпълнение прехвърли сръбския вратар, извадил невероятни топки преди това, но кълбото срещна гредата и отскочи към останали сам на 5 метра от вратата Георги Русев. На празна врата полузащитникът на "Левски" стреля в мрежата отстрани на дясната греда. В следващата атака българите получиха нелеп гол и въпреки това веднага след изпълнението на центъра, буквално секунди преди последния съдийски сигнал, отново организираха страхотна атака, завършила с центриране отдясно към останалия сам в наказателното поле Георги Русев, чийто удар с едно докосване обаче мина на сантиметри над горната греда.

Във втория мач от турнира срещу Румъния младите "лъвчета" отново наложиха смазващо превъзходство - със странична ножица Павел Головодов (ЦСКА) бе на косъм да отбележи гол-шедьовър, но вратарят изби насочената към горния му десен ъгъл топка. След още куп пропилeни положениq нашите все пак поведоха с гол на Валентин Йосков след центриране отдясно на Йоан Маринов в 54-ата мин. И отново в последните 5 минути допуснахме обрат - точни за румънците бяха Йонуц Греко и Флоринел Коман, и двамата от юношеската академия на Джика Хаджи.

В третия мач нашите отстъпиха с 2:4 на Чехия, като първото попадение бе автогол, а второто отбеляза Тонислав Йорданов.

"Въпреки негативните резултати аз съм доволен от момчетата. Създадохме толкова много положения, че спокойно мога да кажа, че това са най-силните мачове на този отбор под мое ръководство. Остава да работим върху умението и да вкарваме създадените положения", коментира селекционерът Александър Георгиев.

Заслужава да се отбележи и интересният регламент на турнира на УЕФА в Стара Пазова, както и фактът, че мачовете се играха на новопостроената база на националните отбори на Сърбия, изградена по програмата на УЕФА. По същата програма и България има отпуснати средства, но заради административни проблеми базата все още не е изградена и по този показател сме на едно от последните места в Европа. Според регламента на турнира в Стара Пазова всички футболисти, пристигнали в състава на съответната страна за турнира, е трябвало да изиграят задължително по минимум 80 минути общо в трите мача. Другото правило предвиждаше при жълт картон играчът да бъде отстраняван от терена за 10 минути. Нововъведения на УЕФА с ясна цел - в юношеските отбори всички играчи да получат шанс за изява на терена и да се стопира традицията още в ранна възраст да се правят тактически нарушения за накъсване на играта или спиране на опасни атаки на съперника. За тези нововъведения обаче се изисква да си подготвен - да имаш скамейка от равностойни резерви и футболистите да спазват тактическата дисциплина и правилата на феърплея.

Следващата проява на националния отбор до 17 г. е турнирът "Каспиан Къп" в Баку от 28 май до 6 юни.