Не, Жозе Моуриньо не е измислил футбола, нито пък някои от тактическите му варианти. Той обаче е човекът, възродил един архаичен стил на игра. Специалния е специален наистина в материята „катеначо“. Номер 1 на ХХI век.

А когато срещу Челси на Моу се изправя Чоло Симеоне, какво друго да очакваме, освен 0:0? Португалецът, между другото, го каза точно: „Атлетико обикновено руши играта на съперника, сега ние разрушихме тяхната.“ Кратко и ясно.

Добре, че снощи в софийския квартал „Младост“ нямаше ток около половин час, та мнозина като мен са пропуснали част от „зрелището“. Нищо не сме изпуснали, спокойно. Двете нули и после си светеха на екрана, така, както беше, когато падна мракът за хиляди столичани.

Старият и по-младият краставичар ще продължат до голяма степен в същия дух и на реванша в Лондон. Може би само ролите ще бъдат донякъде разменени. По-активни ще са домакините, а гостите ще дебнат. А може би не? Не се знае каква гениална футболна подлост ще се роди в главата на Моуриньо. Да, гениална, но подлост. Това сме виждали от него, това очакваме пак.

Иначе съдбата удари доста жестоко по „сините“ от Лондон с контузиите на Чех и Тери, с наказанията на Микел и Лампард. А имаха и още отсъстващи основни играчи.

Нулевото реми е коварно и за двата отбора преди реванша. Предимствата на Челси ще бъдат Моуриньо и домакинството. За Атлетико – двойната стойност на гола на чужд терен и отсъстващите важни фигури от състава на съперника.

Пак ще има голямо надлъгване с изходна точка 0:0 или 50:50. И с крайна, забулена в неизвестност, вероятно даже някъде около и след 120-ата минута и близо до бялата точка...