"Доволен съм от старанието на всички момчета", заяви треньорът на националния отбор по бокс Михаил Таков относно цялостното представяне на българските боксьори по време на Световното първенство за младежи в София.

Г-н Таков, коя програма изпълнихте – минимум или максимум, на това световно първенство?

Когато има световна титла, значи всичко е било много добре (смее се). Винаги може да бъде и по-добе, но за периода, в който работихме около месец и половина, мисля, че постигнахме добри резултани. Разбира се, сега ще говорим, ще анализираме грешките, но аз благодаря на всички треньори, които работиха с отбора през цялото време.

Как ще коментирате играта на шампиона Благой Найденов по време на целия турнир?

Когато победиш последователно боксьори от Русия, Армения и Казахстан, какво повече да искаме. Липсваше само кубинец при него, но те са само трима и бяха в други категории. Така че няма как да не съм доволен от представянето на Благой.

Съжалявате ли за някой от момчетата, че не успя да покаже напълно възможностите си?

Съжалявам за всеки, който не успя да се реализира. Но те са млади и тепърва ще се доказват. Ние трябва да се грижим за тах, за да останат в бокса и да може да ни радват за в бъдеще. Доволен съм от всички, че се стараха и влизаха в битките с голямо желание.

А има ли някой, който надмина очакванията ви?

Да, имаше и такива момчета. Очакванията ми надминаха и Роберт Чамасянан на 69 кг, и Николай Чавдаров на 75 кг, и дори Душко Благовестов, който направи превъзходни мачове при 56-килограмовите. Само едни глас на китаеца и то в един рунд го пращаше на финала. Но понеже Душко беше отстранил техен представител предния ден и сега му го върнаха.

Ще се затрудните ли при избора на участниците за младежката олимпиада при положение, че имаме 4 квоти, а можем да изпратим само трима?

По-добре е, че имаме повече, отколкото по-малко квоти. До края на месеца трябва да решим кои ще пътуват, но в тренировъчния процес и това ще се изясни.

Ще разчитате ли на някои от младежите и за предстоящите квалификации за Рио де Жанейро?

Това зависи от тях. Трябва да се представят добре на всяко състезание, да доказват постоянно, че те са най-добри в категорията си и тогава няма как да не им дадем шанс.