Българският национален отбор по волейбол постигна втора победа на Олимпийските игри в Пекин, след като надви Япония с 3-1 гейма (29:27, 23:25, 25:21, 25:19).

Двубоят срещу японците не започна много добре за българските национали и те губеха на първото техническо прекъсване с 5:8. След хубава поредица от сервис на Владимир Николов, „трикольорите” вече водеха на второто техническо с 16:15.

В края на гейма, срещата вървеше точка за точка, но Матей Казийски показа класа на началния удар. Той затрудни със сервиса си японците и първия гейм приключи в полза на нашите национали с 29:27, с което България поведе с 1-0.

Втората част започна този път по-добре за „лъвовете”, които безпроблемно поведоха на първото техническо с 8:5. Малко по малко японците подобряваха играта си и на второто техническо прекъсване България водеше само с една точка – 16:15.

Добрата блокада и хубавото включване на Красимир Гайдарски не успяха да помогнат в края на втория гейм и японците изравниха на 1-1 гейма. Боян Йорданов трябваше да бие сервис при 24:23 за Япония, но би в мрежата и така азиатците затвориха гейма с 25:23.

Окрилени от успеха в предишния гейм, волейболистите от Страната на изгряващото слънце поведоха на първата пауза на третия гейм с 8:5. Матей Казийски и Владимир Николов заиграха по-концентрирано и „трикольорите” поведоха на второто техническо прекъсване с 16:14.

Българите направиха разлика от няколко точки, която поддържаха до края на частта и успяха да я спечелят с 25:21, с което и поведоха в мача с 2-1 гейма. Четвъртата част започна отлично за националите ни и те поведоха с 6:1, а на първото техническо водеха с 8:4.

На второто прекъсване разликата в полза на момчетата на Мартин Стоев бе цели пет точки – 16:11. Разликата бе толкова голяма, че напрежението спадна и волейболистите затвориха гейма с 25:19, с което спечелиха втората си победа в Пекин.

В другите срещи от днес в нашата Група „А”, САЩ победиха Италия с 3-1 гейма и постигнаха втора победа на турнира, а Венецуела загуби от Китай с 2-3 гейма.

Така България оглави класирането в групата с 4 точки, но с по-добро геймово съотношение от американците, които имат същия точков актив.

Срещите от третия кръг са насрочени за четвъртък. България играе със САЩ, Китай среща Япония, а Италия ще се изправи срещу Венецуела. „Трикольорите” ще играят отново от 17:00 българско време срещу националния отбор на САЩ в четвъртък.