Лекарят на националния отбор по волейбол Динко Захариев отговори на журналистически въпроси след мача на „трикольорите” срещу Япония на Олимпийските игри. Темата на разговора бе скандалът около Пламен Константинов. Захариев разкри, че е възможно завишените нива на забранена субстанция в урината на Гибона може да са и естествено произведени от организма му.

„При последната уринна проба, при Пламен се установи съотношение между два маркера гранично. Тези маркери се следят от всички лаборатории в света. Това съотношение над определена стойност може да бъде физиологично повишено, или в следствие на естрогенен прием на забранени субстанции. При Пламен се касае за гранична стойност и аз не мога да твърдя със сигурност дали е външен прием или е естрогенен. Ходихме в лабораторията тук, за да установим това, като стойността е гранична, и като се знае, че нашата лаборатория е с ограничени възможности, ние запазихме, по-добре да не рискуваме и да оставим нещата така. Отказаха да ни направят проба в олимпийското село. Разликата при него е около четири десети – между 3.9 и 4.1, като позволеното е четири,” обясни д-р Захариев.

Правена ли е проба в Корея? В Корея не съм правил аз проба, в Корея не е правена проба. Взехме една проба в Правец, и получихме резултатите от нея в Корея.

Какво трябва да представи Пламен, за да играе? Пламен ще може да играе при представен протокол за нормално съотношение на това вещество, за което говорим, от лицензирана лаборатория. Ако се прави от софийската лаборатория, то трябва да се следи състоянието във времето, за да се установи това нещо.

Има ли положителна проба? Официална информация нямам за положителна проба. Това съотношение може да се дължи на различни неща, категорично заключение официално аз нямам от лицензиран източник. Проба може да бъде направена по изискване на федерацията, защото не става по желание на играча. На практика той не може сам да си поиска контрол.

Поддържате ли връзка с Пламен в момента? Не съм се чувал с него от два дни.

Има ли проблем с друг играч? Не, не, категорично не.

Дали е възможно това да се е случило при лечение в Гърция? Пламен твърди категорично, че не е приемал забранени субстанции, аз също твърдя, че не съм давал на състезателите забранени субстанции. Но има едно „но”, защото никой не знае в една хранителна добавка дали това, което пише на етикета, отговаря на съдържанието. Поради липса на средства никой не изследва дадена пратка, преди да бъде дадена на спортистите, което за мен е абсолютно задължителна.