Българският национален отбор по художествена гимнастика направи първа тренировка в състезателната зала, в която през уикенда ще се ще се проведе третият кръг от Гран при турнирите в Тие (Франция).

Тренировката предизвика огромен интерес сред специалистите от другите държави. На заниманието присъстваха повечето съдии и треньори от държавите-участнички на турнира. Момичетата бяха твърде мобилизирани и направиха много ползотворна тренировка, въпреки че все още допускат грешки, поради сложността на елементите. Всеобщо е мнението, че отборът като цяло (ансамбъл, индивидуално и девойката Цветелина Стоянова) е с много интересни и оригинални съчетания. Истински фурор предизвика изпълнението на ансамбъла с ленти и въжета. 

При второто си изиграване, момичета успяха да го изпълнят без грешка, с което си спечелиха овациите на приставащата в залата публиката. Представители на делегациите на другите държави останаха приятно изненадани от спокойната обстановка и изключителна дисциплина по време на заниманието на българския отбора.

В индивидуалната надпревара участие ще вземат състезателки от 20 държави, като във Франция вече са най-силните представителки на Русия, Беларус, Украйна, Азербайджан, Израел. При ансамблите заявки са подали 9 държави, сред които България, Испания, САЩ, Украйна, Япония, Китай, Полша, Швеция и Финландия. Ансамблите на Русия, Беларус и Италия са отказали участие.

Главният треньор на националния отбор Илиана Раева остана много доволна от показаното по време на тренировката, но смята, че все още етапът е твърде ранен, за оптималната форма, в която трябва да бъдат състезателките. Тя изрази своето съжаление, че Русия и Беларус няма да участват и сподели, че според нея след Световната купа в Будапеща може би сверявайки си часовника с българския национален отбор, са решили да направят промени в съчетанията си и затова пропускат турнира в Тие.

Настроението в българския отбор е изключително добро, като извън залата състезателките ни си позволяват шеги и закачки, но по време на тренировките ситуацията коренно се променя и цари желязна дисциплина.

Цветелина Стоянова - съчетание с топка.

Галина Танчева и Кристина Рангелова от ансамбъла-жени.